Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Гешев СНИМКА: Велислав Николов
Иван Гешев СНИМКА: Велислав Николов

Иван Гешев ще създаде консултативен съвет към главния прокурор. Това съобщи той, след като положи клетва днес. В съвета ще бъдат поканени изтъкнати юристи. Очаква се да започне да функционира в началото на следващата година.

"Разговарям с различни колеги, когато съм готов, ще обявя екипа си", каза още Гешев. Броят на заместниците му щял да остане същия, както досега.

Неговите очаквания били, че предстои най-тежкия мандат от всички, защото "такава е ситуацията".

"На първо място държавата е стигнала предела, на който да отговори на очакванията на гражданите за справедливост. А от другата страна, заради добрата кондиция на прокуратурата, сме подложени на сериозни атаки от различни хора, които са засегнати. Притесняват се от закона и се опитват да дестабилизират прокуратурата", коментира той.

По отношение на започналите консултации при президента Румен Радев за промяна в конституцията, Гешев уточни, че не вижда дискусия.

"Виждам политически заявки. Когато иницираш дебат, трябва да има тема, а не да го иницираш, за да изясниш какъв е проблема и дали има проблем. Когато стане ясна темата, ще кажа моето мнение, а съм сигурен, че и прокуратурата ще каже своето", добави Гешев.

"Ако консултациите и дебатите са насочени за доброто на прокуратурата и доброто на българските граждани, трябва да бъде приветствано. Ако консултациите, разговорите, дебатите, нямам предвид само това, което започна при президента, а целия дебат, е насочен, за да се създаде платформа за някаква дискусия, която ще обслужи идващи политически проекти или идващи избори, е безполезно упражнение". Така бившият главен прокурор Сотир Цацаров коментира темата. Той започва като председател на антикорупционната  комисия в петък.