Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Юрий Лужков почина в Германия по време 
на сърдечна операция (Обзор) ЮРИЙ ЛУЖКОВ

На 83-годишна възраст почина бившият кмет на Москва Юрий Лужков, превърнал сивия град в бляскава столица на лукса, предаде Франс прес.

Телевизия “Россия-24” съобщи, че Лужков е починал в Германия по време на сърдечна операция.

“Искрено съжалявам, че вече го няма този енергичен, жизнерадостен човек, който оглавяваше Москва в сложния постсъветски период и направи много за града и гражданите му”, написа в туитър кметът на Москва Сергей Собянин.

Назначен за кмет от президента Борис Елцин през 1992 г., Лужков направи спорни промени в руската столица и се сблъска с много обвинения в корупция и критики за унищожаването на исторически сгради, станали жертви на спекулата с имоти.

Съпругата му Елена Батурина натрупа състояние именно в бизнеса с недвижими имоти и строителството. Според сп. “Форбс” тя е най-богатата жена в Русия и притежава 1,2 милиарда долара.

Националист и вярващ православен християнин, Лужков беше важна фигура на руската политическа сцена и в края на 90-те години се очакваше да наследи Елцин на президентския пост. През 2010 г. Лужков беше свален от поста с указ на Кремъл, след като “загуби доверието” на президента Дмитрий Медведев и тогавашния премиер Владимир Путин.

Дотогава ниският закръглен и енергичен мъж изглеждаше непоклатим въпреки обвиненията на медиите и на опозицията, които твърдяха, че заедно със съпругата си се е възползвал от руската столица.

След като беше свален от поста, бившият кмет напусна партията “Единна Русия”, оттегли се от политическия живот и не се появяваше често в медиите. През този период Лужков живееше в Лондон. Руското посолство в Германия и генералното консулство в Мюнхен помагат на роднините на Лужков за изпращане на тялото в Русия, предаде ТАСС.