Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Предложението на министър Данаил Кирилов бе гласувано на извънредно заседание на Министерския съвет.
Предложението на министър Данаил Кирилов бе гласувано на извънредно заседание на Министерския съвет.

Независим прокурор, чийто статут ще бъде на завеждащ Инспектората на прокуратурата, ще разследва главния прокурор. Това предлага правосъдният министър Данаил Кирилов в изпълнение на препоръките на Венецианската комисия. Предложението бе гласувано на извънредно заседание на Министерския съвет.

Независимият прокурор ще се избира от две трети от прокурорската колегия на ВСС с мандат от 7 години.

Той няма да разследва шефовете на Върховния касационен и Върховния административен съд. Препоръката на Венецианската комисия беше тази промяна да не се отнася за двамата председатели на върховните съдилища. 

"На извънредно заседание на МС приехме препоръките на Венецианската комисия за промени в законопроекта за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс. Веднага ще уведомим Европейската комисия, за да може да отпадне Механизма за сътрудничество и проверка", написа премиерът във фейсбук. "С изменението, което правим днес, създаваме ново звено, абсолютно независим прокурор, който разследва и не докладва на главния прокурор до внасянето на обвинението при извършено престъпление. Главният прокурор ще бъде изслушван в Народното събрание. Сега би трябвало съдиите и прокурорите да се успокоят и да не се занимават с партийни дела".

Очаквайте подробности.