Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тихомир Безлов Снимка: Архив
Тихомир Безлов Снимка: Архив

Расте нелегалният пазар на горива, при цигарите - рязък спад, което е български феномен, показва проучване на Центъра за изследване на демокрацията

1000 "уникални момичета" са особено активни в предлагането на секс услуги в интернет. Това показва анализ за 2018 година, посветен на заплахите от организираната престъпност, изработен от Центъра за изследване на демокрацията. Резултатите бяха представени днес от Тихомир Безлов, който е главен експерт в сектор "Сигурност" на центъра.

Анализът показал, че има бум в предлагането на секс услуги, като оборотът на вътрешния пазар е 220-250 млн. лева, а на външния - 900 млн. Макар че спрямо 2017 г. имало лек спад на вътрешния пазар.

"Големият фактор са т. нар. уикенд туристи, които се възползват от нискотарифните полети и споделените апартаменти", обясни Безлов.

Спад в този пазар имало през 2010-2011 г., когато бяха затворени много от апартаментите за плътски удоволствия. Затова търсенето и предлагането се прехвърлило в интернет - специализираните сайтове, файсбук и приложенията за запознанства. 45% от потребителите на секс услуги се възползвали от интернет. Експертите на центъра успели да преброят 1000 "уникални момичета", което обаче било относително, защото много от тях присъствали с няколко телефонни номера.

Ръст през 2018 г. имало и при нелегалната търговия с горива, където оборотът бил 600-700 млн. лева. Проблемът е, че имаме много малко доказателства за този незаконен пазар, обясни Безлов. За разлика от цигарите, където се хващали кутии, складове и камиони с незаконната стока, то при горивата залавянето било 0,1%.

От центъра заедно с патролната и газова асоциация, МВР, митниците и НАП щели да направят по-подробно изследване, за да се установят реалните резмери на нелегалната търговия с горива.

Голямият спад е при нелегалната търговия с тютюневи изделия, която се е свила до 100 млн. лева. Според Безлов такова намаляване като у нас не е наблюдавано никъде другаде и било наш, български феномен.

Според него единия фактор за спада бил политическия, а от другия включването на четири мрежи в справянето с проблема - националната полиция, ГДБОП, митниците и НАП.