Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЕМИЛИЯН ГЕБРЕВ
ЕМИЛИЯН ГЕБРЕВ

Осем служители от Главното управление на Генералния щаб на Русия (преди това ГРУ) може да са замесени в отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев, както и на сина на предприемача и на директора на неговата компания.

Това се твърди в нова порция данни от разследването на сайтовете “Инсайдър”, “Белингкет” и “Шпигел”. То бе разпространено късно в събота, като на трите места има различна - откъслечна или подробна, информация за версията, че български конкуренти, искащи да превземат бизнеса на Гебрев, стоят зад опита да бъде отровен от специална група на руското военно разузнаване. Едно от изданията дори не изключва Главното управление на Генщаба на руската армия да е фалшифицирало документи, за да изгради съвсем различни мотиви, обясняващи покушението.

Акцентът на новото разследване е върху това, че тази група се е разраснала до 8 души, чиито псевдоними и истински имена са конкретно посочени. Всички те били в България по различно време. Един от тях посетил страната след отравянето - през май 2015 г. Причините за отравянето на Гебрев все още не са установени.

Отравянето на оръжейния търговец се случи през април 2015 г. В тялото на бизнесмена беше намерен агент, който принадлежи към групата на новичока.

Абсурдна, но координирана информационна акция за дискредитиране на руските спецслужби на фона на впечатляващите им резултати в борбата с международния тероризъм, в частност в Сирия - така определи публикацията на разследващите сайтове руският депутат Андрей Луговой, член на парламентарната комисия по сигурност. “Не може да се смятат за случайни опитите за шпионски скандал в Сърбия преди визитата на сръбския президент в Русия. По-рано бе Черна гора, сега България”, допълни депутатът.