Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Затворът в Бобов дол
Затворът в Бобов дол

Не можел да спи от викове и дървеници Съдът отхвърли иска му

Затворник опита да осъди Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” за 40 хил. лв., защото бил на тясно, докато ремонтират килията му. Съдът в Кюстендил обаче отхвърли молбата му.

А. С. се оплаква, че бил в лоши условия в затвора в Бобов дол от 1 януари до 17 май 2019 г. Тогава го настанили в килия с още 15 човека и бил лишен от полагащите му се 4 кв. м площ. Не могъл да се наспива от виковете на останалите лишени от свобода, бил с една тоалетна за всички в килията, а душовете в банята не стигали. В иска си твърди още, че в спалното помещение било пълно с дървеници, които го хапели.

В хода на делото обаче станало ясно, че през периода, в който А. С. се оплаква от теснотията, в затвора в Бобов дол били извършени ремонт, цялостна подмяна на ВиК и елинсталация в сградата, санитарните възли, спалните помещения, баните и кухненския блок, както и външно саниране. Сградата, която се ремонтирала, е с капацитет около 300 лишени от свобода, които за този период били временно настанени в други сгради.

Затворникът не бил лишен нито от баня, нито от хигиенни пръскания срущу дървеници в килиите, се разбрало в съда.

Магистратите са категорични, че макар и да е нарушена минималната жилищна площ в определен период, това не е жестоко, нечовешко или унизително отношение по смисъла на Европейската конвенция за правата на човека.

“Парадоксално е да се квалифицират действия на администрацията по подобряването на условията в затвора като умишлено поставяне на лишения от свобода в неблагоприятни условия”, мотивира се съдът.