Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В началото на заседанието на правителството премиерът Бойко Борисов поиска от здравния министър Кирил Ананиев (на малката снимка) да отстрани тримата директори на болници временно. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
В началото на заседанието на правителството премиерът Бойко Борисов поиска от здравния министър Кирил Ананиев (на малката снимка) да отстрани тримата директори на болници временно. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

l След като говори с родителите му, премиерът

временно отстрани шефовете на трите болници,

през които е преминало детето

l Шефът на “Пирогов”: Съдействаме

максимално на проверките

l В педиатрията започнаха подписка в подкрепа

на директора си, от “Лозенец” запазиха мълчание

Възмездие за смъртта на 3-годишния Александър, починал в края на миналата седмица след разкарване между три болници в София, поиска премиерът Бойко Борисов.

Той нареди в сряда временно да бъдат отстранени от постовете им шефовете на Педиатричната болница д-р Димитър Русинов, на болница “Лозенец” проф. Любомир Спасов и на “Пирогов” проф. Асен Балтов. От работа да бъдат махнати и всички лекари, замесени със случая, докато не приключат проверките за смъртта на детето.

Борисов издаде нареждането си към здравния министър Кирил Ананиев, след като рано сутринта се видя в Министерския съвет с родителите на починалото дете.

По-късно Борисов разказа, че родителите му показали дълги записи, с които заснели състоянието на детето.

“Снимали са

как се държат

секретарките на

шефовете на

болниците и съм

потресен,

затова са ми толкова резки решенията”, каза той.

3-годишният Александър почина в четвъртък, в петък родителите описаха мъките си в търсене на спасение в отворено писмо. Детето вдигнало температура и те го отвели първо в детската болница, където не било прието. 

КИРИЛ АНАНИЕВ
КИРИЛ АНАНИЕВ

След това отишли в “Лозенец”. Там го прегледали, но изпратили за домашно лечение. След два часа детето се влошило и отново било заведено в педиатрията. Там го приели трудно след двучасово чакане и молби, защото нямали свободни легла. А след ново влошаване на състоянието му лекарите го интубирали и пренасочили с линейка към детската реанимация в “Пирогов”, където Александър издъхнал.

“Ананиев, докато тече проверката, искам да отстраниш всички директори на болници, всички замесени в процеса по лечението на 3-годишното дете, което почина в София. Говорете с прокуратурата

да ползват ВМА

за експертизи Трябва да има възмездие. От наша страна това, което трябва да се направи, ще бъде направено. Такова бездушие, да гледат детето така... Разстроих се! Незабавно да се махат оттам! Докато свършат проверките и се намерят виновните. Направихме детски отделения, инвестирахме толкова много пари, а сега разплакахме родителите”, обърна се Борисов към здравния министър след срещата си с майката и бащата на Алекс.

По обед Ананиев извика тримата директори на среща в здравното министерство, след която те самите също потвърдиха, че са освободени от длъжност до приключване на проверката. 

ПРОФ. АСЕН БАЛТОВ
ПРОФ. АСЕН БАЛТОВ

“Мярката е приложена и на тримата директори, докато приключи разследването”, каза директорът на педиатрията д-р Димитър Русинов.  

Д-р Димитър Русинов
Д-р Димитър Русинов

Той подчерта, че болницата ще окаже пълно съдействие с документация по време на проверките. Междувременно 102-ма лекари от лечебното заведение направиха подписка, с която застават зад директора си и колегите им, участвали в диагностиката и лечението на детето.

“Съдействаме максимално на проверките”, каза и шефът на “Пирогов” проф. Асен Балтов.

Директорът на университетска болница “Лозенец” проф. Любомир Спасов се въздържа от коментар. 

ПРОФ. ЛЮБОМИР СПАСОВ
ПРОФ. ЛЮБОМИР СПАСОВ

Проф. Николай Габровски, зам.-директор на “Пирогов”:

Пациентът е бил в “Пирогов” 2,5 ч, а документацията на извършените през това време действия е над 40 стр.

Нормално е при тежка, трагична ситуация да бъде извършена проверка от всички институции, които биха могли да бъдат сезирани. Това е в интерес на всички – и на обществото, и на нас като професионалисти и преди всичко – на семейството и близките. За нас временното отстраняването на директора на болницата проф. Балтов не беше стъпка, която може да подпомогне проверките и създава предварително негативни обществени нагласи. Но след като така е преценено, ние продължаваме да съдействаме спокойно и с всички възможни средства на проверяващите институции, включително и на прокуратурата.

Надяваме се, в най-кратки срокове да има резултат, който, убедени сме, ще покаже огромните усилия, положени в болница "Пирогов" за преодоляване на този изключително тежък случай. В годините болницата е доказана като институция от последна инстанция, в която се концентрират едни от най-тежки, често дори неспасяеми случаи, не само от София, а и от страната. Подготовката и професионализмът на екипите са утвърдени от опита, готовността ни за реакция винаги е била незабавна, а вратите – отворени за всеки нуждаещ се. И това се е доказвало и се доказва ежедневно. 

Проф. Николай Габровски
Проф. Николай Габровски

Единственото, което бих допълнил за конкретния случай, е, че за краткия престой на пациента в болницата - около 2,5 часа, историята на заболяването му възлиза на 44 страници. Може да си представите какъв е обемът на извършена медицинска дейност, диагностични и терапевтични процедури. Мисля, че това красноречиво говори за усилията, които екипите на Детската противошокова зала, Детската реанимация и всички други, включени в процеса, са положили за този кратък период.

Спокойно и търпеливо изчакваме изхода от проверката. Макар създадената негативна обществена нагласа, както и възникналото в екипите напрежение да затрудняват отчасти осъществяването на нормалните ни ежедневни задължения, ние полагаме всички усилия болницата да работи пълноценно.

Потвърдено: Пневмония с масивни кръвоизливи убила Алекс

Тежка двустранна хеморагична пневмония с масивни кръвоизливи в белите дробове е причинила смъртта на 3-годишния Алекс. Това обявиха от здравното министерство в рамките на предварителния доклад от проверката на трите болници, през които е преминало детето, преди да почине - детската болница “Проф. Иван Митев”, “Лозенец” и “Пирогов”.

Проверката бе назначена от здравния министър Кирил Ананиев в петък и трябваше да приключи в сряда, но има още работа. Дотук е изискана и обработена цялата налична медицинска документация както от болниците, така и от личния лекар на детето, взети са и становищата на лекарите, участвали в диагностиката и лечението му, обясниха от здравното министерство.

Пневмонията е причинена от вирусна инфекция. Хистологичните изследвания не са готови. Очакват се до седмица. За разчитането им са назначени 3 независими експертизи – от инфекционист, детски пулмолог и вирусолог.

На база на резултатите от проверката, заключенията на експертите и аутопсията ще бъдат изготвени 4 констативни протокола и окончателен доклад, който ще бъде изпратен на здравния министър до края на следващата седмица.

По случая е сезирана и Комисията по професионална етика към съответната районна колегия, която следи за спазване на професионалните медицински и морално-етични въпроси на лекарите.