Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Има система за отклоняване на средства, която работи от 15 години. За италиански компании са отивали 77%, за български - 23%, твърди предприемачът, който има 42% от "ПВБ пауър България"

- Г-н Ганчев, обявихте публично, че от “ПВБ пауйър България” и “ВЕЦ Своге” са отклонени 40 млн. евро, които са отишли за лично облагодетелстване на български и италиански граждани. Имате ли доказателства за твърденията си?

- Да, има документи, договори, преводи, които показват кога и как са били отклонявани тези средства. Голяма част от тях съм предоставил на българската и италианската прокуратура.

- Защо стигнахте до прокуратурата у нас и в Италия? Нали сте акционер и вие в “ПВБ пауър България”, не е ли странно да обвинявате съдружниците си?

- Купих 42% от дружеството преди няколко месеца. И се натъкнах на притеснителни данни и на договори за строителство и услуги с цени многократно над пазарните. Когато започнах проверката си, реших, че става въпрос за много по-малко пари. От това, което видях в документи, сметки и банкови преводи, установих, че има система за отклоняване на средства, която работи от 15 години. И за този срок сумата е поне 40 млн. евро.

Причината да се обърна към обществото и правораздавателните органи е, че са изчерпани всички възможности за комуникация с останалите акционери.

- Кои са другите акционери и защо нямате комуникация с тях?

- Останалите акционери са три италиански компании - “Доломити”, “Алперия” и “Финест”. На 8 юли изпратих писмо и до трите дружества. В него им посочих, че управителят на “ВЕЦ Своге” Пламен Дилков плаща три пъти по-висока от пазарната цена по договор за услуга. Написах и, че част от парите, плащани на доставчици на “ВЕЦ Своге”, са прехвърляни по сметка на фирма “България инженеринг”, която е собственост на г-н Дилков.

На 9 юли те ми отговориха, че за тези твърдения би трябвало да имам документи. И ми обръщат внимание как съм се сдобил с тях, а не дали твърденията са ми верни. На 11 юли пътувах до Италия, за да предоставя документите, от които се вижда, че г-н Дилов плаща на “Компания за енергетика и развитие” три пъти по-висока цена от пазарната. А 45% от платената сума се връщат по сметка на фирма на г-н Дилков. Резултат от тази среща нямаше.

На 8 август изпратих покана за свикване на общо събрание на акционерите с искане Пламен Дилков да обясни как парите от “ВЕЦ Своге” са се оказали в негова банкова сметка.

Вместо общо събрание последва освобождаване на Дилков като изпълнителен директор на “ПВБ пауър България”, но бе оставен на този пост във “ВЕЦ Своге”. Написах второ писмо до новия управител Мауро Доси със същото искане. В отговор последва освобождаване на Дилков и от “ВЕЦ Своге” без да му бъде поискано обяснение.

Ето защо се обърнах към обществеността и прокуратурата. Смея да твърдя, че има нарушения на закона, и вярвам, че разследващите органи ще си свършат работата.

- Италианските компании твърдят, че искате да изкупите всички акции в “ПВБ пауър България” и с изявлението си за злоупотреби се опитвате да свалите цената.

- Това не е вярно. Аз съм акционер с 42,06%. Единственото ми притеснение е, че от дружеството се източват пари и аз искам да спра схемата, при която определени хора ограбват компанията и мен чрез договори за строителни работи и услуги на завишени цени.

Има отчетени фиктивни дейности, които никога не са били извършвани. Плащани са материали на цени, които са между три и десет пъти по-високи от пазарните. Но преди всичко милиони евро са източени под прикритието на разходи за консултации.

- Къде са отишли тези пари?

- Отчасти в италиански компании и предприемачи и в български фирми и частни лица. В Италия компаниите са от Трентино, Триест и Милано.

Мога да докажа с документи, че е имало формула за разпределяне на парите. Компаниите в Италия са получили 77%, а тези в България - 23%.

Мога да покажа десетки трансакции. Например фирма “Ф.ЛИ Баруци” е получила малко повече от 8 милиона лева от “ПВБ пауър България”. От тях 10% се връщат обратно в България на компания, собственост на управителя на “ПВБ пауър България” Пламен Дилков.

Германската фирма HSI Hydro Engineering е платила комисиона от над 400 000 евро на една от компаниите на Дилков за доставката на турбини за “ВЕЦ Своге”. По проекта за вецове на река Марица са изразходвани 15 милиона лева, без да има забит дори един пирон.

Парите се отпускат от “ПВБ пауър България” и отиват във “ВЕЦ Марица” ЕООД през 2010-2011 г. Похарчени са за консултации, агентски услуги и техническа експертиза. Част от парите - над 5 млн. лв., са се върнали при италианските фирми Petrovilla and Bortolotti, Energy Services Italia и Finenergy. Тези пари са преведени от Пламен Дилков като управител на “ВЕЦ Марица” на италианските дружества. А след това по сметки на две фирми на Дилков са отишли 314 529 евро. Той получава 10% от сумите за Petrovilla and Bortolotti и Energy Services чрез притежаваната от него фирма “Дилков истейт” и 15% от сумата на Finenergy чрез друга негова фирма - “България инженеринг”.

Фирма “Инжектосонд България” е извършила строителни дейности за 12 млн. евро. Парите са платени от “ВЕЦ Своге”, но управителят му получава 1,2 млн. евро, преведени на притежавана от него компания.

- Твърдите, че не става въпрос за изолирани случаи, а за система?

- Да, не е изолиран случай, плащането на комисиони по договори е превърнато в система - това е правено при 80% от договорите в продължение на 15 г. Аз съм предприемач повече от 30 години, но никога не съм виждал нещо подобно.

Мога да предоставя информация страница по страница и трансфери, които са перфектно синхронизирани по време. Събрах документи, мога да докажа всичко, което казвам. И при необходимост ще го направя в съда.