Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сотир Цацаров КАДЪР: БНТ
Сотир Цацаров КАДЪР: БНТ

Никой не омаловажава казаното от Румен Радев. Но нека не спекулираме, че има мотиви, няма мотиви към указа. Позицията на президента заслужава уважение. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров на заседанието на ВСС, на което се обсъжда дали да се открие нова процедура или да се прегласува кандидатурата на Иван Гешев.

"Указът на президента не съдържа мотиви", обясни главният прокурор Сотир Цацаров. Той добави, че в юридически смисъл мотиви няма, но "президентът направи обръщение пред медиите което бе възприето от българските граждани". Цацаров пропомни случая с шефа на ВАС Георги Чолаков от есента на 2017 г. , когато президентът отказа да го назначи и ВСС прегласува кандидатурата му.

Гледайте заседанието на живо ТУК

Главният прокурор предложи спора дали настоящата процедура да продължи или да се открие нова, да се реши с гласуване.

Колеги аз минах по този път, взе думата Георги Чолаков. Според него също в юридически смисъл мотиви нямало. Той също подкрепи предложението на Цацаров - да се гласува как ще постъпи ВСС оттук нататък.

Според Цветинка Пашкунова нямало как да неглижират съображенията на президента. "Тази процедура предпостави резултата, създавайки усещане за предрешеност. Смятам, че трябва да се открие нова процедура. Главният прокурор е стожер на законноста, мисля, че дължим на обществото нова процедура. Според мен такова е посланието на президента, което не бива да пренебрегваме. Противното означава, че се омаловажава ролята на президента по процедурата, по която той има споделена компетентност с ВСС.

Вероника Имова пък я реплекира, че ние ще нарушим конституцията, ако започнем нова процедура, защото сме длъжни да я продължим оттам, откъдето е върнато нашето предложение. Съдържанието на закона е, че нова процедура се започва, ако кандидатът не събере две трети от гласовете, реплекира Вероника Имова.

Данаил Кирилов прочете чл. 129 ал. 2 от конституцията, че тримата големи се назначават и освобождават от президента и той не може да откаже при повторно предложение.

Цветинка Пашкунова КАДЪР: БНТ
Цветинка Пашкунова КАДЪР: БНТ