Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 2017 г. Диана Саватева получи предложението на “24 часа” от политическия репортер Кристина Кръстева.
През 2017 г. Диана Саватева получи предложението на “24 часа” от политическия репортер Кристина Кръстева.

ГЕРБ подкрепя предложението на “24 часа” да отпадне забраната за изнасяне на социологически данни в реално време в хода на изборния ден, увериха високопоставени представители на партията.

През март след кампанията ни за спиране с лицемерната забрана и глобите за медиите депутатите от ГЕРБ Диана Саватева, Ивелина Василева, Ася Пеева, Димитър Бойчев, Галя Василева и Иван Вълков внесоха предложението при промените в Изборния кодекс. Тогава обаче те бяха отхвърлени преди второто гласуване на проекта.

Ако изнасянето на резултати преди края на изборния ден се опише добре в закона, спекулациите биха били по-малко, обявиха позицията си вчера юристи от ГЕРБ. Така, ако социологическа агенция представя невярна и манипулираща информация, може да носи отговорност за това.

От ДПС обаче все още са против предложението на “24 часа”. На въпрос трябва ли да отпадне забраната за екзитпола в изборния ден, Хамид Хамид коментира: “Нашето мнение е тази забрана да остане. Видяхте какво стана с едно такова съобщение на екзитпола за Пловдив с двама от кандидатите. Много мощно оръжие е съобщението от която и да е сериозна медия и на кой да е екзитпол. Това може да обърне резултата от вота, не бива да се подценява силата на медията и до какви щети може да доведе едно съобщение в изборния ден”. Той визира първоначалното обявяване на Дани Каназирева за участник в балотажа, като на другия ден втори в Пловдив се оказа Славчо Атанасов.

Именно този случай обърнал нагласите при патриотите. Някои от членовете на групата са били “за” предложението, но след местните избори са променили мнението си. Сред тях е зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов, който симпатизирал на идеята забраната да падне. “Случаят в Пловдив обаче показа колко опасна може да бъде тя, когато с манипулация беше подменен екзитполът - бяха налети гласове на един кандидат за сметка на този на ВМРО и НФСБ. Лично аз ще преосмисля тази своя позиция, защото забраната очевидно има смисъл”, каза Веселинов.