Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев, чиято кандидатура за обвинител №1 ВСС ще гласува днес отново.
Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев, чиято кандидатура за обвинител №1 ВСС ще гласува днес отново.

Боян Магдалинчев: Той е подходящ кандидат, защото, преди да стане главен прокурор, е бил наказателен съдия

До момента няма нито едно постъпило предложение

Няма да коментирам спекулации. Това каза пред “24 часа” главният прокурор Сотир Цацаров. Думите му бяха по повод публикации от сряда, които го посочиха като бъдещ шеф на антикорупционната комисия, чието цяло име е Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Още преди седмица, на 6 ноември, когато парламентът откри процедурата за избор на нов председател на комисията, “24 часа” написа, че Цацаров отговаря на условията да я оглави. Правосъдният министър Данаил Кирилов и бившият зам. вътрешен министър и настоящ депутат Красимир Ципов също са сред водещите юристи, чиито имена се спрягат като евентуални кандидати.

Комисията е без председател от края на юли, когато тогавашният ѝ шеф Пламен Георгиев подаде оставка, след като името му бе забъркано в “Апартаментгейт”. От средата на октомври той е консул във Валенсия.

“До този момент няма официално постъпило нито едно предложение от депутат, от група народни представители или политическа партия в парламента”, съобщи в сряда Борис Ячев от “Обединените патриоти”. Той е шеф на парламентарната антикорупционна комисия, която ще изслушва канидатите за поста.

Ячев посочи също, че Цацаров отговаря на условията.

“Не сме правили обсъждане за бъдещ председател на антикорупционната комисия”, коментира шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. От най-голямата парламентарна група отбелязаха, че срокът още не е изтекъл и има време за обсъждане на номинации.

“Редно е ГЕРБ като най-голяма политическа сила да предложи кандидат за нов шеф на КПКОНПИ. Ако това не стане, едва тогава ще обсъдим наши варианти. Но засега не сме”, допълни Ячев. Той не можел да коментира качествата на кандидат, който не е предложен.

От ДПС също все още не се били събирали по този въпрос. Депутатът от движението Хамид Хамид обясни, че от медиите научил, че Цацаров е евентуална кандидатура за шеф на КПКОНПИ.

“Нека да внесат кандидатурата. Нека да стане факт и тогава ще го коментираме. Не сме се събирали по този въпрос. Има много време - цяла седмица”, добави Хамид. Срокът за номинации изтича следващата сряда.

Според представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев Цацаров би бил добра кандидатура за антикорупционната комисия, защото, преди да стане главен прокурор, е бил наказателен съдия.

Магдалинчев бе в парламента за първото четене на Закона за бюджет на съдебната власт за 2020 г.

“Дейността на председателя на антикорупционната комисия е много близо с наказателноправната материя, с която Цацаров се е занимавал. По тази причина специалист като него би бил подходящ за председател”, смята Магдалинчев. Той обаче за пръв път чувал за подобна възможност.

Основното изискване е кандидатът за поста да има 10 години стаж като юрист. По тази причина от евентуалните претенденти за поста отпадна сегашният временен шеф на комисията и заместник на Пламен Георгиев - Антон Славчев.

Друга особеност е, че шефът на КПКОНПИ се избира с обикновено мнозинство от Народното събрание за срок от 6 г. След внасяне на кандидатурите има 14-дневен срок, в който се извършва проверка за принадлежност към ДС.

В 7-дневен срок от публикуването на предложените юристи на интернет страницата на парламента те трябва да представят концепция. Тя също се публикува.

Неправителствените и научните организации може да задават въпроси, но не по-късно от 7 дни преди изслушването.

Самото изслушване не може да бъде по-късно от 7 дни преди гласуването. Парламентарната комисия излиза с предложение към депутатите.

Шефът на антикорупционната комисия в НС Борис Ячев
Шефът на антикорупционната комисия в НС Борис Ячев