Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Основателят на организацията, която е обучавала сирийската група за оказване на спешна помощ "Белите каски", е починал в Истанбул. Това обяви негов съсед и дипломат, цитирани от "Ройтерс".

Джеймс льо Мезюре, който е британски гражданин и основател на групата "Мейдей", която е специализирана в обучаването, екипирането и подпомагането на доброволци, оказващи спешна помощ, е намерен мъртъв тази сутрин близо до дома си в централния квартал Бейоглу в Истанбул, уточнил съседът.

Дипломатът е посочил, че обстоятелствата около смъртта му били неясни.

Полицията не е открила никакви следи, които да показват, че е имало още хора в къщата на Мезюре в Истанбул в момента на смъртта му, уточни източник, близък до разследването.

"По предварителни данни британският гражданин Льо Мезюре е загинал в резултат на падането му от високо около 5:30 часа сутринта. Тялото му има множество фрактури... По предварителни данни никакви непознати не са видени в къщата във времето на смъртта му. След като тялото му беше прегледано от патоанатоми, беше изпратено в морга", допълни източникът.

Турските медии съобщават, цитирайки полицейски източници, че съседи на Мезюре са открили тялото му в градината на къщата му.

Белите каски са обвинявани от сирийското правителство и от Русия, че подкрепят бунтовниците в зоните, в които се намесват, отбелязва АФП.

Само преди ден Русия обяви Льо Мезюрие за "бивш агент на Ми-6 с връзки в терористични организации".