Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изведнъж от любимец се превърна в продажник с две лица, докато колегите му може свободно да забавляват електората във всичките му цветове

Рап поетът е длъжен да умре от глад, но да не изневерява на очакванията и изискванията към него

Той трябва да казва високо това, което си мислят тези, които мълчат. Да се бунтува вместо всички

“Опознай Ицо, преди да съдиш Хазарта”. Това не е призив. Концерт е. На социалния рап поет, както го определят и заклетите му почитатели, и върлите му врагове - всички изискващи от него повече, отколкото от самите себе си.

Ето че основателят и душата на “Ъпсурт”, който отдавна нарежда в ритъм истината, без претенция да е стожер на най-святите ценности и идеали, изведнъж стана предател с две лица.

И то след като тази година соловите му парчета бяха възхвалявани и споделяни масово едва часове след като заживяваха онлайн. Голяма част от възхитените бяха симпатизанти на “Демократична България”. Но... стана така, че Христо Петров излезе на сцената като Ицо Хазарта в Самоков на предизборен концерт на ГЕРБ. Това автоматично го превърна от любимец в продажник. Самият той се почувства длъжен да се обясни, за да не изглежда, че си трае, защото е “гузен”. И написа, че се е съгласил да вземе участие на това събитие само при условие, че няма да агитира за никого и няма да бъда спряган като симпатизант на каквато и да е политическа идея.

“Като изпълнител за мен такъв концерт е единствената възможност да отида да пея в подобно малко и бедно градче. Вероятно следващото запитване оттам ще дойде след още десет години.”

Обидените се възбудиха още повече и последва нова вълна от остри критики. И се наложи Хазарта да се разгневи и доизкаже по линия на политическите си пристрастия.

Изведнъж се оказа, че само и единствено той трябва да се съобразява с чувствата на околните, докато колегите му са напълно свободни да забавляват електората във всичките му цветове. Сякаш е някаква страшна тайна масовата практика певците от всякакъв калибър и жанр да си заработват добри хонорари от предизборните мероприятия.

Голяма част от изпълнителите дори съчетават концерти в подкрепа на различни партии, а не само на една. Списъкът с “продажници” е изобилен: Васил Найденов, Любо Киров, Миро, Веселин Маринов, Михаела Филева, Мария Илиева, Богдана Карадочева, Петя Буюклиева, Рафи, Орлин Павлов, Поли Генова, Алисия и още много.

Едни са били симпантизанти на дадена партия през годините, други просто са били изкушавани финансово. Често и редица актьори се включват като водещи.

Хонорарите за музикалните любимци в такива случаи не падат под четирицифрена сума. Твърди се, че примата Лили Иванова е взела 50 000 лв, за да пее за БСП в зала 1 на НДК на заключителен митинг през 2013 г. През 2011 г. изпълнява своите хитове на предизборен концерт на БСП в Пловдив. През 1990 г. Иванова извисява глас за СДС, а през 2005-а за НДСВ.

Лили може,

Ицо - не.

Какъв е изводът?! Този социален рап поет е длъжен едва ли не от самото си раждане да отстоява чуждите виждания и идеали. Да прави само хитове срещу статуквото. Да се бунтува вместо всички. Да казва високо това, което си мислят тези, които мълчат. Да умре от глад, ако трябва, но да не изневерява на очакванията към него. Големият артист

не може да робува на битовизми,

не може да работи само за да печели. Трябва да е в служба на по-висши цели. Винаги.

Хазарта не знае правилната рецепта как да направи живота на всички по-хубав. Казвал го е. Както и че като народ сме точно там, където сме заслужили. На Ицо обаче му дреме за действителността, в която живеят той и децата му. Доказвал го е.

Своята си мъдрост е натрупал през годините, в които е растял, доверявал се е, разочаровал се е, гневил се е, мълчал е и е бил безкрайно откровен.

“Имам човек” - Хазарта в колаборация с Homelesz. Режисьор на клипа е Валери Милев.
“Имам човек” - Хазарта в колаборация с Homelesz. Режисьор на клипа е Валери Милев.

С “Ъпсурт” са пълнили клубове, вдигали са на крака “Арена Армеец”, а в края на годината той сам като нищо ще “взриви” зала 1 на НДК. И въпреки всичко не се държи и

не живее като самозабравила

се звезда.

Не парадира с каквото и да е, не копнее да е обожаван от всички. Някога караше 30-годишен мерцедес, сега се е спрял на практичен семеен автомобил, от който не лъха излишна показност. Рапърът никога не е бил фен на разточителния лукс. Възпитава дъщерите си Аделина и Лора да са достойни личности, които мислят и имат мнение.

Самият той е роден в центъра на София и до 22-годишен живее на “Позитано” 34, но никога не се е заявявал като горд столичанин. Не е от хората, които гледат отвисоко на провинциалистите. Признавал е, че има познати, родени на пъпа на София, които при цялото си самочувствие и презрение към “селяците” не са постигнали нищо в живота си.

Майка му, библиотекарка, възпитава у него любов към четенето. Езикът ни е всъщност това, което му е дало всичко. Хазарта е казвал, че постигнатото от него в живота е благодарение на българския език.

Баща му, който е покойник, бил мебелен инженер. Пътувал често на Запад по време на соца

и всеки път

се гневял,

когато виждал какво изнасяне и крадене се случва. През 1989-а той е заместник-директор на мебелен завод в Пловдив. Преходът не се отразява добре на създателя на Ицо, който през 1991 година се пропива. Не може да понесе да гледа как хора, които иначе не трябва да бъдат допускани дори да влязат в предприятията, изведнъж започват да ги оглавяват и да забогатяват скандално.

Дори като ученик в Класическата гимназия, когато още е далеч от славата, бъдещата рап звезда умее да печели симпатии и се радва на популярност, макар и по-тясна. Негови връстници помнят, че се изявява като лидер, който умее да увлича околните.

През 1996 г. той заедно с Бат Венци, Буч и Шлеви еволюират приятелството си и детинските музикални експерименти за забавление в група “Ъпсурт”. Три години по-късно излиза дебютният им албум “Боздуган”. Ицо е автор на текстовете. През 2001 г. четворката става трио след оттеглянето на Шлеви без излишни драми.

Възходът им в следващите години е сякаш неизбежен, налагат собствен откровен стил в рапа, който кореспондира отлично с нуждите на градската култура. Подходът им е “чети между редовете”, култовите им парчета нямат нужда от изреждане.

Тази година около излизането на дебютния солов албум на Хазарта “Неправилен рап” стана ясно, че Буч е напуснал “Ъпсурт”. Самият той обясни, че това е станало

без скандали и по взаимно съгласие Красимир Генов признава в интервю, че “в един момент беше най-добре всеки да ходи натам, накъдето го влече най-много”.

Малко след това той се хвана с добрия си приятел Goodslav и двамата представиха трака BG Rap.

В действителност Буч никога не е бил силен елемент от успешната формула на “Ъпсурт”. Истинските творци винаги са били двама - Хазарта, автор на текстовете и енергиен двигател, и Бат Венци, който създава аранжиментите и менажира добре.

Ицо открай време има отношение към политическия живот у нас. Не е крил, че винаги е гласувал за СДС. През 2013 г. решава, че не е редно почти всички артисти в България да си мълчат по важни въпроси. Така той заявява подкрепата си към ДСБ, после и към Реформаторския блок. Лидерите им горещо го прегръщат и умело играят с името му, а хората приемат, че рапърът е един от тях. За своята поддръжка той не получава нищо. За него това не е бизнес, а нещо съвсем различно - надежда за истинска промяна.

За него да се отстояваш, да действаш,

е по-добре, отколкото празното философстване

и наизустеното повтаряне, че всички са еднакви.

С годините Хазарта се разочарова от всичко случващо се в политиката и в десния лагер. Решава да замълчи, за да не обиди някого. Е, сигурно щеше. Решава да си гледа своята работа.

Тук е мястото да се каже, че самият той никога не се е наричал поет - за какъвто е титулуван. Даже и като истински творец не желае да се възприеме. И досега сам не е определял труда си за изкуство.

Просто прави това, което му се удава. А с него е мечта да се работи.

Без претенции и примадонщини,

той винаги уважава труда на другите. Режисьорът Валери Милев, заснел купища клипове на “Ъпсурт”, е свидетелствал пред “168 часа”, че двамата с Ицо никога дори не са спорили, защото са хора, които не дават акъл и не се месят в чуждата работа. Гледат си своята. В крайна сметка важи принципът защо да си платиш на водопроводчик, ако си такъв разбирач, че можеш да му обясниш кое как се прави.

Така с охота Хазарта прави хитове, докато в политиката онези, на които някога е помогнал, сега пеят фалшиво. Също като Гошо от Почивка. Това е негово сравнение. И точно те се обръщат срещу него и го хапят най-пламенно.

И понеже е модерно да се цитират именити творци - международно признатият писател Георги Господинов смята, че песента на Ицо Хазарта

“Заради тебе”

е нашият актуален портрет днес.

Точно както “Колега” беше безпогрешната политическа присъда през 2005 г., но останала валидна и до днес.

Я кажи, заради мене ли си пак последен,

Я кажи, заради мене ли си толкова наведен,

Я кажи, заради мене ли си толко беден,

Или... заради тебе, дебил нйеден!

Я кажи, заради мене ли си непотребен,

Какво направих, че отново ми показваш среден,

Заради мен ли мозъка ти вече е повреден,

Или... заради тебе, дебил нйеден!

От “Заради тебе”