Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С настъпването на студените месеци идва време да планирате къде ще прекарате предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Не малко семейства избират да прекарат почивните дни вкъщи или при роднини. Ако обаче сте решили да разнообразите и търсите подходяща дестинация, в тази статия сме обобщили няколко практични съвета, които ще Ви бъдат от полза при резервирането на зимната почивка. Вижте кои са те:

Възползвайте се от ранно записване

Ранните записвания са обичайна практика, която голяма част от хотелите и къщите за гости предлагат, за да запълнят капацитета си още от рано. Офертите за почивните дни през декември отдавна започнаха. Колкото по-рано се организирате и планирате своята почивка, толкова по-добра цена ще платите. Бърз преглед в някои от популярните сайтове, където се предлагат оферти и промоции за зимните празници, показва, че намалението, което може да получите, варира между 10% и 50%. Към тях обикновено са добавени и различни допълнителни екстри - използване на спа център, фитнес, празнична вечеря и др. В момента все още е възможно да намерите изгодни предложения за най-желаните курорти у нас.

В България или в чужбина?

Една от дилемите, която също трябва да решите е къде да прекарате празниците - у нас или в чужбина. В последните години все повече българи избират да посетят съседните страници или да се радват на топлото време в някоя екзотична дестинация. Решението зависи както от личните Ви предпочитания, така и от бюджета, който сте склонни да отделите.

Предпочитаните зимни дестинации в България си остават ски курортите. Един от най-известните е Банско, тъй като предлага добри условия за любителите на ските и екстремните спортове. В курортния град често се събират тълпи от туристи и е доста пренаселено. Ако искате да покарате ски, но едновременно с това да сте далеч от шума, добре идея е да изберете хотел до Банско. Само на няколко километра се намира Добринище, което също разполага със ски писта и спа хотели, където може да се отдадете на релаксиращи процедури. Боровец, Чепеларе и Пампорово също са на челни места в списъка на посещаваните дестинации за празниците.

Българите, които решават да посрещнат Коледа и Нова година извън страната, обикновено пътуват към Гърция и Турция. Хотелите там предлагат изгодни цени и привлекателни екстри, което обяснява високата посещаемост. Една немалка част летят към Западна Европа - Германия ,Италия, Англия и др., за да празнуват заедно с останалите членове на семейството си. Не на последно място, екзотични дестинации като Дубай и Египет привличат туристите с топлото време и популярни забележителности.

Пазете се от измамни схеми

Всяка година преди настъпването на активния зимен сезон, експерти от контролните органи съветват как да се не станем жертва на измамни схеми. Въпреки това винаги се намират туристи, които са били измамени или не са получили услугата, за която са заплатили. Затова специалистите съветват да бъдете внимателни чии услуги използвате и какво точно купувате. Внимателно проучвайте офертите, които намирате онлайн и четете какво наистина включват. Често се случва някъде с малки букви да бъде упоменато, че офертата не включва определени услуги.

Освен това, експертите съветват да проучите фирмата, която ще изберете. Непременно проверете дали присъства в Регистъра на регистрираните туроператори и туристически агенти. Задължително преди да подпишете договора изчетете цялото му съдържание, уверете се, че няма подвеждащи клаузи. Също така, вижте дали е включено всичко, за което сте се договорили с туристическата компания. Понякога некоректните търговци обещават устно различни допълнителни екстри, които обаче после не предоставят.

Последно, но не и по важност, не превеждайте пари по сметки на физически лица. Също така пазете се от съмнителни оферти, които предлагат нереално ниски цени. В повечето случаи това е измама. Бъдете внимателни и отговорни, иначе рискувате да развалите празничното Ви настроение.