Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Няколко са изненадите с новоизбраните градоначалници днес. Кандидатът на ГЕРБ и кмет вече два мандата изгуби на балотажа от независимия бизнесмен Румен Томов, подкрепен от БСП, въпреки че на първия тур преднина имаше Атанас Камбитов.

Също червен претендент - депутатът Пенчо Милков, взема с категоричен резултат Русе срещу конкурентката си Диана Иванова от ГЕРБ. Той водеше още на първия тур.

Премиерът и лидер на управляващата партия обаче не смята това за поражение. "Хората гласуваха за нашата листа да е първа политическа сила. Така че им благодаря и явно ще споделяме отговорност. Нека някой друг да ни бие 15 пъти и после да говорим за отстъпление от позициите. Не може една партия да има всички областни градове", заяви Бойко Борисов.

По предварителни данни БСП печели още в Разград и Перник.

Друга изненада дойде от Созопол, който от години не е бил в ръцете на червените. Днес там спечели Тихомир Янакиев от БСП срещу Красимира Германова от ГЕРБ, след като досегашният кмет Панайот Рейзи се отказа от надпреварата. Той обаче влиза като общински съветник от СДС.

Сините този път също увеличават броя на областните кметове. След Георг Спартански в Плевен, който на тези избори игра като независим, СДС има още един градоначалник - Цветан Ценков във Видин. Там борбата беше оспорвана, защото разликата в гласовете между новия кмет и конкурента му от ГЕРБ Огнян Ценков беше малка на първия тур.

ГЕРБ получи София, Пловдив и Варна, както и Враца, Шумен, Търговище, Силистра.

Новият кмет на Ямбол е Валентин Ревански от партия "Пряка демокрация", която е абсолютно непозната до този момент формация.