Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това се случи часове преди гласуването във ВСС

Сайтът “Актуално” намери в пощата си “документи” за едни 4,2 милиона франка на Иван Гешев в Швейцария и Монако.

“Медиапул” се позова на “Актуално”. После поправи “новината” с въпроси откъде “24 часа” е разбрал, че подписът на зам. главния прокурор Сарафов е преправен - не се виждал

Иван Гешев имал още през 2015 г. едни 4,2 милиона франка в банки в Швейцария и Монако. Прокуратурата поискала от ДАНС да провери дали това е така.

Това е накратко “новината”, която в 15,57 ч разпространи сайтът “Актуално” с въпроса “Пере ли пари Иван Гешев...”. Час по-късно “Медиапул” публикува “документите” - писма между ДАНС и прокуратурата, позовавайки се на “Актуално”.

“24 часа” потърси както източници от ДАНС и прокуратурата, така и колегите от “Актуално” - собственика Кирил Апостолов и главния редактор Ивайло Ачев, автор на публикацията.

Върховната касационна прокуратура обяви по-късно официално, че никога с ДАНС не са разменяни подобни писма, а зам. главният прокурор Борислав Сарафов категорично отрича да е получавал и изпълнявал такава задача.

“Медиапул” поправи дописката за милионите на Гешев в Швейцария и Монако, допълвайки я с официалната позиция на прокуратурата. Сайтът, който очевидно чете “24 часа”, се усъмни в бързата реакция на най-големия новинарски сайт.

Колегите от “Медиапул” се питаха откъде сме разбрали, че става дума за фалшификат и защо сме го обявили по-рано от официалното съобщение, както и как така сме разбрали, че подписът на Сарафов е фалшифициран, след като той не се виждал върху “документите”.

В първата си публикация на сайта “24 часа” цитира източници от ДАНС. По-късно от Върховната касационна прокуратура потвърдиха, че “документите” са пристигнали със заличени подписи. Затова се извиняваме, че се предоверихме на източника ни в ДАНС, но очевидно той вече е бил запознат с позицията на заместника на Сотир Цацаров - Борислав Сарафов, който в официалното съобщение на прокуратурата заявява, че “никога и по никакъв повод не е изпращал, респективно получавал, публикуваните писма, както и че такава проверка нито му е била възлагана, нито е инициирана от него”.

Още веднъж “24 часа” се извинява, но за сайта беше важно да потърсим позиция за автентичността на тези документи.

Как започна всичко?

В 15,57 ч сайтът “Актуално” обяви, че на редакционния мейл са получени документи от 2015 г. С тях Главната прокуратура иска от ДАНС проверка на данни, че Гешев има 3 745 586,74 швейцарски франка в банка в кантона Цуг. Първият документ според сайта “Актуално” е подписан от Борислав Сарафов, който в момента е шеф на българското следствие. Вторият документ бил отговорът от ДАНС, в който българската агенция за национална сигурност потвърждава че Гешев има безименни номерирани банкови сметки не само в Швейцария, но и в Монако. Единственият кандидат за главен прокурор, който днес ще бъде гласуван от ВСС, имал връзка със сметките си в мобилния телефон, по който нареждал трансакциите.

Точно час по-късно - в 16,58, сайтът “Медиапул” публикува същия материал, цитирайки “Актуално”. Прокуратурата пусна и официална позиция, че след публикацията в “Актуално” веднага е разпоредена проверка от главния прокурор. Установено е, че няма писма, създавани и изпращани от ДАНС до Борислав Сарафов, а писмо, чийто номер е цитиран също, касае преписка по жалба срещу решение на Апелативния съд - Велико Търново, който по никакъв начин не е свързан с Иван Гешев.

След съобщението на прокуратурата сайтът “Медиапул” промени първоначалната си дописка, като започна с това, че прокуратурата е обявила документите за фалшиви.

Ивайло Ачев, главен редактор на сайта “Актуално”, обясни за “24 часа”, че получили “документите” от анонимен имейл, усъмнили се в достоверността им и затова ги пратили на прокуратурата, но след като не получили бързо отговор, решили да ги публикуват.

Висшият съдебен съвет ще гласува кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор на 24 октомври.
Висшият съдебен съвет ще гласува кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор на 24 октомври.