Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

/ Политиката ”апартейд“ е виновна за смъртта на хиляди чернокожи и още толкова тикнати в затвори

Режимът на апартейда остава най-мрачната страница в историята на Южна Африка и най-страшният кошмар за всички чернокожи в тази страна. В продължение на 42 години хората с различен цвят на кожата са третирани като второ качество, а изблиците на насилие на расова основа граничат с истински извращения.

Тази политика започва да се прилага през 1948 г., когато властта отива в ръцете на Националната партия. Основите й са поставени от протестантския свещеник Даниел Малан и твърдо наложени от президента Питър Бота.

Апартейдът узаконява тоталното и абсолютно разделение между расите. Така например само и единствено белите са можели да участват в държавното управление, защото те са смятани за по-умни и по-представителни. Обезценяването на чернокожите не е стигнало само дотук. Приет бил и закон, който дори забранявал смесените бракове, а децата, произлезли от такъв, също се броели за "втора ръка". Освен това наказуеми били и сексуалните връзки между хора от различни раси. Чернокожи са попадали в затвора само защото са решавали да започнат да развиват бизнес в райони, в които живеят бели. Според

тогавашната

конституция на ЮАР

това било абсолютно неприемливо. Хората с различен цвят на кожата дори не можели да пътуват до такива райони, освен ако не разполагали със специален пропуск. Такъв било почти невъзможно да им бъде даден.

Расовото разделение ставало все по-брутално. Били основани дори отделни училища и университети с презумпцията, че чернокожи деца не трябва да общуват с бели, тъй като няма да повлияят добре на личностното им развитие.

Апартейдът налага и разделение в обществения транспорт. Категорично наказуемо било чернокож да се качи в автобус за бели. За хората с различен цвят на кожата имало специално предназначени автобуси.

Ограничения били наложени дори за плажовете за отдих. Белите се радвали на поддържани и чисти плажове, докато останалите били задължени да се задоволят с мръсните и занемарените.

Какви други забрани са били наложени четете в печатното издание на "168 часа".