Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СТОЯН СТОЯНОВ
СТОЯН СТОЯНОВ

Когато на 5 март 2008 г. крупният бургаски бизнесмен Стоян Стоянов е похитен пред дома си и същата нощ разстрелян в горичка край Обзор, синът му Герман тъкмо се стяга за първи клас. Днес момчето завършва с отличие математическа гимназия и ще бъде абитуриент.

11 години близките на Стоян чакат правосъдие и на няколко пъти изглежда сякаш това ще се случи, но нещата все не се получават, а делото безброй пъти пътува от една съдебна инстанция към друга.

През годините

делото “Гранити”

5 пъти се връща

на прокуратурата

с мотив, че обвинителният акт бил написан в стил свободен преразказ. После няколко пъти тръгва в Бургаския окръжен съд, връща се, стига и до апелативния.

Докато накрая всички бургаски магистрати си правят отвод и делото отива във Варна. Там през ноември 2018 г. апелативният съд произнася присъди: по 20 г. затвор за килъра Стоян Петров и поръчителя Станислав Михайлов, 18 г. за посредника Стоян Колев и оправдателна за помагача Нено Стоянов, осъден по-рано от бургаски магистрати на 17 г. затвор.  

Подсъдимите Стоян Петров и Стоян Колев (от дясно на ляво)
Подсъдимите Стоян Петров и Стоян Колев (от дясно на ляво)

С оневиняването на Нено оправдателните присъди по “Гранити” стават две. Още на първа инстанция напълно е оправдан смятаният също за поръчител на убийството Галин Костов. Той е частен съдебен изпълнител от Варна и състудент на подсъдимия Михайлов.

Михайлов пък е бивш шеф на Агенцията по държавни вземания (АДВ), който е в неизвестност вече 10-а година и затова делото срещу него се води задочно.

Преди 3 седмици - на 4 октомври, Върховният касационен съд (ВКС) определи, че връща делото за ново разглеждане, но на друг състав във Варненския апелативен съд. В мотивите на ВКС подробно са изложени

констатирани

пороци на

доказателствената

дейност,

които сочат допуснати процесуални нарушения при формиране на изводите на съда и липса на мотиви на съдебния акт.

Първият шок за близките на убития Стоян идва през юни 2014 г., когато Бургаският окръжен съд произнася присъди, а делото претърпява неочакван обрат. Доайенът сред бургаските съдии Захарин Захариев оправдава трима от подсъдимите - сочените за подбудители Станислав Михайлов и Галин Костов и обвинения в помагачество Нено Стоянов.

За виновни са признати Стоян Колев като подбудител и Стоян Петров като физически убиец. Двамата получават по 18 г. затвор.

Следват протест на прокуратурата и жалби на частните обвинители.

“Със сигурност ще протестирам, не съм имал друго подобно дело в практиката си”, коментира тогава пред “24 часа” наблюдаващият прокурор Ангел Георгиев, който поиска най-тежки наказания и за петимата - доживотен затвор без право на замяна.

През 2015 г. има нови присъди - бившят шеф на АДВ Станислав Михайлов е признат за виновен и осъден на 20 г. затвор, толкова получава и килърът Стоян Петров, 17 г. е наказанието за Нено Стоянов, само Галин Костов отново е оправдан.

Най-тежко през

всички тези

години е за

родителите

на жертвата

Милка и Господин Стоянови, които присъстват на всяко съдебно заседание и слушат ужасяващи подробности за смъртта на сина си.

Господин Стоянов обаче издъхва преди присъдите от 2015 г. Майката Милка вече е напълно отчаяна и не вярва на родното правосъдие. А дъщеричката на Стоян - Стеяна, така и не вижда баща си. Когато бизнесменът е похитен, приятелката му Мария е бременна в шестия месец.  

Милка и Господин Стоянови години наред се явяват на делата, но през 2015 г. бащата на убития бизнесмен умира, недочакал правосъдие.
Милка и Господин Стоянови години наред се явяват на делата, но през 2015 г. бащата на убития бизнесмен умира, недочакал правосъдие.

Тялото на Стоянов - търговец на строителни материали и един от учредителите на ГЕРБ, е открито 9 месеца след похищението. Тогава “24 часа” първи съобщава, че от него липсва долната част на единия крак заедно с обувката.

По-късно по време на съдебния процес става ясно, че

в бързината

килърите

заровили

жертвата на

плитко, като

оставили долната

част на крака

да стърчи

Стоян Петров и съучастникът му Манол Хаджиев-Индианеца замаскирали мястото с шума и храсти, но след време диви животни се добрали до трупа на убития мъж. Разследващи стигат до лобното място на шефа на “Гранити”, след като дотам ги води подсъдимият Стоян Петров, разследван и за други тежки престъпления.

ДНК експертиза потвърждава самоличността на трупа и едва тогава става ясно, че похитеният Стоянов е мъртъв. Няколко месеца след екзекуцията Манол Хаджиев също е ликвидиран. Той е очистен от серийния убиец Недялко Момата, който пък умира от инфаркт в затвора.

Като мотив за убийството прокуратурата посочва отказ от страна на Стоян Стоянов да закупи терен до базата на фирмата си “Гранити” в Бургас, който неофициално бил собственост на Станислав Михайлов.

Двамата се скарали заради цената, като неразбирателството им прераснало в сериозен конфликт. Именно по този повод е била последната среща на Стоянов минути преди да бъде отвлечен и убит.

Видял се с магистрата Панайот Генков, с когото били приятели. Генков дал на Стоян мобилния телефон на Михайлов, за да разговарят. Двамата се разделили около 19,30 ч. Половин час по-късно, след като паркирал автомобила си в подземен гараж на жилищната кооперация в кв. “Братя Миладинови”, Стоянов е похитен от двама въоръжени мъже.

Натъпкан е в джип и отведен на среща със Станислав Михайлов и Галин Костов на паркинг в Обзор, твърдят разследващите. Там обаче споразумение за имота не било постигнато, Стоян дори заплашил, че ще подаде сигнал в прокуратурата.

По пътя обратно към Бургас е застрелян с куршум в тила, докато се облекчавал по малка нужда.