Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лозан Панов СНИМКА: Архив
Лозан Панов СНИМКА: Архив

Десет от членовете на съдийската колегия намериха за недопустимо обръщението на председателя на ВКС Лозан Панов по повод казуса "Джок Полфрийман". Под позицията срещу призива на Панов не са се подписали само Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова, предава БТА.

Подписалите позицията десет човека смятат, че ангажирането на съдебна институция и ползването й като трибуна за изразяване на лично мнение е недопустимо, още повече ако това се прави от председател на ВКС. И още - призивите по висящо дело нарушават независимостта на съдиите. Освен това, според авторите на позицията - призивът на Панов за бързо произнасяне по казуса бил недопустим опит за влияние.

Авторите на позицията обвиняват Панов в "прекрачване на границата" на законността и етичните норми. И намекват, че коментарите за "беззаконие и произвол" са тотална загуба на "професионалното достойнство на тогата".

Десетимата членове на съдийската колегия дори призовават да не се мълчи, когато съдиите са поставени "на колене" от председателя на ВКС. И още - според авторите на позицията, Панов не само е напуснал пределите на закона и етичните норми, а демонстрира подходи за всяване на страх и подчинение.

Позицията на десетима членове на съдийската колегия завършва с призив към Панов да поеме отговорност "от грубото потъпкване на българските закони, професионалния си дълг и чест".