Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Бившият посланик на Великобритания в Сърбия сър Айвър Робъртс заяви пред Международния съд в Хага, че бившият директор на сръбската Държавна сигурност Йовица Станишич е бил "таен агент на ЦРУ", пише белградският вестник "Блиц".

Посланик Робъртс свидетелства вчера пред съда на процеса срещу Станишич и неговия заместник Франко Симатович-Френки, обвинени в престъпления срещу несръбско население в Хърватия и Босна и Херцеговина. Посланикът каза, че е сигурна информацията, че Станишич е бил агент на ЦРУ и е написал това в книгата си "Разговори с Милошевич", издадена през 2016 г., предава БТА.

На въпрос на прокурора Дъглас Стрингър за произхода и основателността на тази информация Робъртс отговори, че британското правителство не му е разрешило да говори за тези неща и че неотдавна е бил предупреден, че трябва да спазва закона за държавната тайна.

"Със сигурност бих разчитал на всичко, което е написано в книгата", каза Робъртс, който бе британски посланик в Белград от 1994 до 1997 г.

Запитан какво е знаело британското правителство за Станишич свидетелят отговори, че не иска да говори за това, тъй като условие за неговото свидетелстване пред съда е било да не бъде питан за събирането на разузнавателна информация.

Робърт обаче каза, че Станишич е бил "страховит шеф на тайната полиция" на тогавашния президент Слободан Милошевич. "Станишич знае къде са заровени телата", каза още той и подчерта, че Станишич, "ако бъде принуден, може да разкрие изключително неприятни за Милошевич неща", но отказа да обясни това подробно, като се позова на инструкции от Форин офис.

На въпрос на прокурора помогнал ли е Станишич на Милошевич да създаде сръбските "държавици в Хърватия и Босна и Херцеговина", свидетелят отговори, че предполага, че е така. "До 1993 г. Милошевич се държа като пироман, а след това като пожарникар", каза още посланик Робъртс.

Британският дипломат нарече Милошевич "главен инженер на разпадането на Югославия", който е предизвикал пламъците на национализма в Словения, Хърватия и Босна и Херцеговина, както и създаването на Армията за освобождение на Косово.

Свидетелстването на Айвър Робъртс продължава и днес.

Отказът на Косово от молбата за приемане в Интерпол е "малка тактическа победа на Сърбия", но "не сме решили стратегически проблема", заяви президентът на Сърбия Александър Вучич, цитиран от вестник "Данас". Прищина се отказа от молбата, защото видя, че лрезултатът щеше да е още по-неблагоприятен за нея от гласуването в Общото събрание на Интерпол миналата година, добави президентът.

Бившият премиер на Косово Рамуш Харадинай няма да бъде член на парламента, съобщава още "Данас". Харадинай заяви, че след учредяването на парламента ще върне мандата си. На състоялите се на 6 октомври предсрочни парламентарни избори коалицията между неговата партия Алианс за бъдещето на Косово и Социалдемократическата партия спечели 11,57 процента от гласовете.