Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ангела Меркел Снимка: Ройтерс
Ангела Меркел Снимка: Ройтерс

Главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние ще информира тази вечер европейските лидери за хода на преговорите, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

"Мишел Барние, главният преговарящ за Брекзит, ще ни представи оценката си (за преговорите) по-късно днес и тогава ще видим как ще се отрази това на Европейския съвет", каза Меркел на пресконференция в Берлин след среща с норвежката министър-председателка Ерна Сулберг. Меркел допусна, че са възможни още обсъждания за Брекзит, предаде БТА.

Дипломатически източници заявиха по-рано, че най-новите предложения на Великобритания за Брекзит още не са достатъчни за постигане на споразумение. Според тях до края на днешния ден е необходимо изготвянето на юридически обвързващ текст, за да може тази седмица на срещата на Европейския съвет да бъде сключена сделка.

На съвместната си пресконференция със Сулберг Ангела Меркел отправи още веднъж призив към Турция да прекрати офанзивата си в Сирия, предаде Асошиейтед прес. Германската лидерка изтъкна, че турската операция трябва да бъде прекратена, тъй като "явно причинява страдание на много хора и създава несигурност от гледна точка на борбата с "Ислямска държава".

Норвежката министър-председателка Ерна Сулберг подчерта, че Норвегия е преустановила продажбата на оръжия на Турция. "Мисля, че е по-добре Турция да е в НАТО, отколкото извън НАТО", но "не можем да се държим сякаш нищо не се е случило", категорична бе Сулберг.