Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Десислава Иванчева СНИМКА: Архив
Десислава Иванчева СНИМКА: Архив

Бившата кметица на "Младост" поиска разпит на зам. главния прокурор Иван Гешев. Тя направи това в апелативния специализиран съд, където делото срещу нея, заместничката й Биляна Петрова и бившия кмет на "Младост" Петко Дюлгеров тръгна на втора инстанция. Тримата са подсъдими за подкуп.

Това, което Иванчева иска да пита Гешев, е какво е правил по време на ареста и пред спортната палата, в какво качество е бил там и като какъв е давал указания на прокурорите и служителите на Антикорупционната комисия. Тя също така иска да го попита и дали не е в конфликт на интереси, както и познавали ли основния свидетел Александър Ваклин.

"Не се притеснявам от този разпит, просто го намирам за ненужен", отговори апелативният прокурор Тихомир Стоев, който заедно с наблюдаващия прокурор по делото Илиян Рангелов се явяват пред Апелативния спецсъд. Това искане на Иванчева беше само едно от многото, което направиха подсъдимите и техните защитници.

Биляна Петрова например поиска да разбере дали една от съдебните заседателки от съдебния състав по делото на първа инстанция - Мария Праматарова-Щуркова, е била член на избирателна комисия през последните 10 години и ако да, ЦИК да каже коя партия е представлявала.Друго искане на Петрова бе по делото да се приобщи снимка от ареста, на която се вижда, че пред килията има охрана. Тя държи и на графологична експертиза на протокола за обиск и изземване от Петко Дюлгеров. Петрова иска и още една графологична експертиза на вещо лице.

Искания направи и адвокатът на Петко Дюлгеров - Мариана Тодорова. То е по делото да се приобщи амбулаторен лист, че на 11 април 2018 г. Дюлгеров е придружавал детето си на лекар. Второто искане е да се изземат записи от камери от заведения с дата 19 април 2018 г. Прокуратурата държи на графологична експертиза на почерк в тефтерчето на Иванчева. Това, което трябва да се проверява са няколко израза, оградени с червено. Съдът ще се произнесе днес в 14 ч.

Преди това тримата членове на съдебния състав с председател Георги Ушев, който е и шев на Апелативния спецсъд, се съвещаваха час и половина по друго искане на адвокатите. То беше за отвод на съдиите, защото били предубедени.

Биляна Петрова изтъкна, че 7 пъти не й позволявали да напусне домашния си арест, освен това Ушев се намесил при едното от делата за промяна на мярката за неотклонение на Иванчева и Петрова, заради което шефът на ВКС му изискал дисциплинарно производство. След дълго съвещание съдиите отказаха да се оттеглят. Ушев обясни, че Висшият съдебен съвет е отказал да образува дисциплинарно производство, а всеки може да инициира всякакви проверки на единствения компетентен орган в съвета. Неговите действия във връзка с мярката за неотклонение от миналата година били свързани само с администриране на определени документи. Медийните му изяви също били по принцип по административни въпроси, а не по съществото на делото, до което той тогава не е имал достъп.

По отношение на твърдението на Биляна Петрова, че не й разрешавали напускане на дома, Ушев посочи, че перманентно й е позволявано да напуска жилището си, за да посещава магазини, адвокатски кантори, медии, публични изяви, лекари. Освен това обясни, че на тримата подсъдими са били дадени 10 дати, за да се запознаят с делото, като на някои от тези дати те го чели по един час.