Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борис Янков бе задържан и през февруари.
Борис Янков бе задържан и през февруари.

Бившият нотариус Борис Янков е помагал със съвети на бандата на ромския барон Начо, която отнела имоти от възрастни и психично болни хора, включително и чрез отвличания.

Престъпната група бе разбита при акция на антимафиотите в кв. “Орландовци” и “Малашевци” в четвъртък.

Седем души, сред които и скандалният бивш нотариус, който от 2010 г. е с отнети права заради имотни измами, бяха обвинени от спецпрокуратурата в петък. Те ще отговарят за участие в група за изнудвания и отвличания.

Петима от членовете ѝ са задържани за 72 часа. В събота спецпрокуратурата ще поиска те да останат за постоянно в ареста.

Борис Янков бе задържан и в края на февруари тази година. Тогава той беше спипан като част от бандата на ромския бос Георги Янев-Джеймса. За няколко години Джеймса и двама негови роднини успели да отнемат 23 имота за около 300 000 лева отново от самотно живеещи възрастни и болни хора.

Бившият нотариус, който за първи път попада в полезрението на разследващите още през 2006 г., насочвал бандитите към определени негови колеги, които изповядвали сделките. Според криминалисти срещу Янков са водени около 10 дела.

Бандата на Начо успяла да отнеме три апартамента от възрастни и болни хора, а други три опита били предотвратени.

Една от жертвите им бил психично болен мъж от кв. “Борово”. Той бил държан насила в къща в кв. “Орландовци”, където с побой бил заставен да прехвърли апартамента си на подставени лица на Начо.

Бушоните също били бездомни хора, които живеели във фургони или на улицата. Те загубили жилищата си пак заради Начо. Впоследствие ромският барон ги превръщал в подставени лица, които срещу малки суми търсили самотни хора, за да им вземат имотите.