Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гилдията се застъпва за него чрез подписка

В проверените пациенти има човек с поставени 15 инжекции със забранено вещество в България 

Със заповед на Министерството на здравеопазването от 9 май 2019 г. доц. Борислав Кючуков е станал главен кординатор на експертен съвет заедно с още 4 офталмолози.

Длъжността се равнява на национален консултант, но от началото на тази година чрез здравна реформа форматът беше променен.

Експертните съвети се създадоха със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Те включват изявени специалисти във всички медицински сфери с доказан професионален опит и авторитет.

Доц. Борислав Кючуков е предложен от Българското дружество по офталмология с обяснението, че

той е един от най-добрите специалисти в областта,

с достатъчно богат опит и затова заслужава позицията.

Гилдията се е опитала да поеме и инициатива да защити лекаря чрез подписка заради разследванията, които текат срещу него от миналата година. "Това е петно върху нас и ние трябва да се застъпим за него", споделят офталмолозите.

Причината е, че освен обвинението в източване на здравната каса, още миналата година Медицински одит излиза със становище, че е установил няколко нарушения на доц. Кючуков.

Именно тогава институцията доказва, че лекарят е прилагал забраненото за използване в офталмологията в България вещество авастин. Това лекарство е предназначено за лечение на рак на дебелото черво.

"То е изписвано в Клиниката по очни болести в ИСУЛ до септември 2016 г. и е рекламирано на сайта на болницата. Назначавано е за лечение на 12 от проверените пациенти", се казва в становището.

Оказва се, че след това Клиниката заменя авастина с друго забранено вещество, наречено залтрап, което отново е за карцином на дебелото черво.

За използването му

в ИСУЛ съобщава самият доц. Кючуков на 19-ата годишна среща на Съюза на очните лекари в България през 2017 г.

Тогава той посочва, че целта на лечението с него е да се установи ефективността му при пациенти с неоваскуларна глаукома. Целият доклад е документиран и "168 часа" разполага с него.

Всъщност тези вещества се използват във Франция и Германия в сферата на офталмологията, но са пречистени и със специален режим. Смята се, че предпазват от образуването на допълнителни съдове в окото. Те подлежат на особено съхранение, доставка, ползване и унищожаване на остатъка.

Как обаче тези лекарства са попаднали в Очната клиника в ИСУЛ, не е ясно, отблязва становището на Медицински одит.

Тези процедури се потвърждават и от един от проверените пациенти в хода на разследването на Здравната каса тази година. Установено е, че на този човек

са поставени 15 инжекции авастин и залтрап

Според становище на НЗОК на този етап не е доказана ефективността на тези лекарства у нас.

По-странното в случая е, че въпросният пациент няма история на заболяването, амбулаторен лист за настаняване, епикриза или документ за изписване. Единственото, с което разполага, е фактури за около 200 лв. за всяка инжекция.

Именно това в момента разследва ГДБОП, тъй като подобна манипулация е вътреочна и се извършва в операционна зала.

Когато проверката приключи, от специализираната прокуратура увериха, че ще направят всичко възможно, за да предоставят на "168 часа" официалното решение по случая.