Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Поправил ли се е австралиецът Джок Полфрийман, освободен предсрочно от затвора с 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов и опит за убийство на неговия приятел Антоан Захариев?

Според съдия Калин Калпакчиев - да. Според инспекторите от затвора - не. Те твърдят в

7 страници

доклад,

че австралиецът демонстративно, не се подчинява, задържан е при опит за бягство, глътнал карта памет при внезапен обиск, заради системни нарушения е лежал в изолатора, поведението му се влошава, има опасност да навреди на околните.

Съдия Калпакчиев обаче не се съобразява с това становище и решава да прекъсне присъдата му точно 6 години, 6 месеца и 25 дни по-рано. Но силно подценената отрицателна позиция на затворническата управа се оказва не единственият проблем в този скандал. Със закъснения стана ясно, че

тричленният

съдебен състав,

председателстван от Калпакчиев, е незаконен.

Поради близки връзки с Българския хелзинкски комитет, който дават положителното становище за осъдения, магистратът, както и съдията-докладчик по делото Весислава Иванова трябвало да се оттеглят. Те обаче решили да не го правят.

Проверка показва, че Калин Калпакчиев

два пъти е бил

награждаван от комитета на БХК

в ежегодния конкурс "Човек на годината". Това се е случило първо през 2013 г., а след това през 2016 г. И двата пъти той е получавал втори награди.

Весислава Иванова пък е участвала в изготвянето на годишен доклад на организацията.

Интересен факт е, че през 2015 г. Българският хелзинкски комитет одобри номинация от австралийката Каролайн Стейпълс на самия Джок Полфрийман за "Човек на годината". Тя обаче беше оттеглена, тъй като обществото сериозно възропта.

Само преди дни австралиецът отново стана тема номер едно в страната, след като бе пуснат предсрочно, излежавайки 12 години зад решетките за убийството. Оказва се, че служителите на затвора всъщност са дали отрицателно становище за него, отбелязвайки, че там той е извършил редица провинения.

Ето какво пише

един

от инспекторите,

следили поведението на Полфрийман зад решетките.

"Изследвайки цялостното поведение на Джок Полфрийман на територията на Софийския затвор и в частност на затворническото общежитие "Казичене" за времето от 11.04.2008 г. до 17.07.2017 г. - период от около девет години и три месеца, се констатира, че осъденото лице е наказвано многократно за демонстративно неподчинение, неизпълнение на заповеди и разпоредби от страна на длъжностни лица."

Според наблюдаващия инспектор, през годините поведението на австралиеца не е отбелязало никакъв напредък, а напротив - то се е влошило.

"Той дори прави опит за бягство от затвора в посока външната врата (коридора) - пише той. - На основание нарушения лицето е настанено в изолирано помещение. След получаване на присъдата в Софийския затвор демонстративното неподчинение е продължило."

Полфрийман бил наказван още и за отправяне на клевети за злепоставяне на служители от администрацията на Софийския затвор. През 2015, 2016 и 2017 година социалните работници и тогавашното ръководство на затвора успели да "усмирят" Полфрийман и той спрял да прави проблеми.

"Тогава режимът му е заменен от строг на общ, а той е преместен в условията на смекчен надзор и охрана", пише още инспекторът.

Въпреки новите условия обаче на 10 май 2018 г.

Полфрийман

изненадва всички,

след като решава да обяви гладна стачка.

"Продължава старата песен на нов глас и в мотивите си на инициираната за целта декларация,

отново злепоставя служителите

на затворническата администрация, служители на общежитието, служители на главната дирекция и служители на Министерството на правосъдието", пише наблюдаващото го лице.

Полфрийман пак се връща в изходна позиция и всички си припомнят старите му навици. Той става нервен и избухлив.

Позволява си дори да разлепи стикери с нецензурно съдържание на територията на общежитието. Освен там, австралиецът, без да се замисли за последствията, нахлува в кабинета на социалния работник без негово позволение и разлепя в стаята му от неприличните стикери.

"Наличието на множество наказания в личното досие на осъденото лице и изключително в малка степен наличието на награди са основание да обективират релевантен извод за едно неустойчиво и колебливо поведение", категоричен е служителят.

Провиненията на Полфрийман не приключват до тук. След като служители на затвора правят претърсване на обекта в "Казичене", на който Полфрийман изпълнява работните си задължения, те откриват материали с порнографско съдържание.

Когато служителите нахлуват, той бързо гълта малка карта памет, тъй като и тя е наразрешена вещ.

"Впоследствие са образувани дисциплинарни производства,

на база

поведението му,

и съответно са наложени дисциплинарни наказания - обяснява инспекторът. - Видно е, че корекционният процес спрямо осъденото лице не е дал желания резултат.

Би следвало да се приложи индивидуална корекционна работа от настоящите социални работници. В изготвената обстойна психологическа справка и обстоен доклад на инспекторите "Социална дейност и възпитателна работа" е отразено, че осъденото лице продължава да търси оневиняващи обстоятелства както към своето поведение, така и към извършеното престъпление."

Оказва се, че в затвора Полфрийман не е полагал и достатъчно труд, както твърдеше защитата му.

"Трудова дейност на лицето има, но от изготвената справка е видно, че са значителни периодите, в които

работните

дни са на минимума

- обяснява инспекторът. - Същите биват 1-2-3 за съответните календарни месеци. За период от около единадесет години лишеният от свобода има зачетена година и половина работа.

Да не говорим, че по време на работния процес, особено на територията на откритото там пенитенциарно заведение, видно от доказателствата по делото, осъденото лице не полага достатъчни грижи.

Какво още казва инспекторът за Джок Полфрийман четете в печатното издание на "168 часа".