Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Бойко Борисов се срещна със студенти и преподаватели от Катедрата по "Българистика" в Университета за чужди езици „Ханкук“ в Сеул.

 Участваха и ученици от гимназията „Сангил“, която си партнира с 18-то училище „Уилям Гладстон“ в София.

Българският министър-председател посочи, че са оставени на разположение български книги.

Отношенията между България и Южна Корея ще се развият много бързо в много сфери - в енергетиката, туризма, машиностроенето. Убеден съм. Затова трябват кадри, които да могат да вършат всичката тази работа, заяви Борисов

Следващата година ще се отбележи 30-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Южна Корея. Пред премиера Корея Ли Нак-йон Борисов е казал, че няма по-хубаво събитие. 

Българският премиер отбеляза, че би било чудесно корейски завод да бъде открит в България догодина.

Следващата седмица Борисов, финансовият министър и министърът на образованието ще посрещнат корейския посланик в България.

Ще подходим подобаващо в обмена на студенти и преподаватели между Софийския университет и вашия университет, посочи още Борисов.

През последната година - година и половина се откри глобалния мозъчен тръст на Китай в София. Преди два - три месеца открихме офис на Световната банка в София. Европейската комисия даде много добър ресор за България, свързан с това, което правим и днес в Корея - образование, иновации, култура, университети, академии. Това е ресор на бъдещето. Президентът на Международният валутен фонд е също българка - Кристалина Георгиева. А пък България отново ще председателсва Берлинския процес догодина, който касае целите Западни Балкани, отбеляза още българският премиер.

Премиерът дари на университета много български книги. В знак на благодарност му беше връчен плакет.

Софийският университет и Университетът "Ханкук" работят активно и по въпроса за обмяната на студенти и преподаватели. "Ние с Корея в това си приличаме - че в образование влагаме много", отбеляза Бойко Борисов. Засега само корейската страна отпуска стипендии на български студенти, но премиерът Борисов се надява от догодина и България да предоставя стипендии на корейските студенти у нас.

Перспективите за студените от специалност "Българистика" са свързани пряко с разширяването на икономическия, образователния и културния обмен между Република Корея и България. "Нашият университет е решен с положителност да изпълнява дори и малка роля за подобряването на връзките между нашите две страни, каза вицепрезидентът на Университета "Ханкук" Чо Гисонг в поздравителен адрес към българския премиер. Чо Гисонг изрази признателност, че при първата визита на български министър-председател в Република Корея е било предвидено посещение на университета.

Университетът за чужди езици "Ханкук" разширява образованието в различни области на базата на специалности по 45 езика, посочи Чо Гисонг. Сред тях в специалността Българистика се полагат усилия да се изградят конкурентоспособни таланти, добави Чо Гисонг. Той увери, че Университетът "Ханкук" ще продължава да полага усилия да допринася за постоянното обновяване на културния и образователния обмен.