Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Адвокатът на освободения предсрочно от затвора Джок Полфрийман публикува във фейсбук кадър от видеозапис от вечерта на убийството на Андрей Монов. Според Калин Ангелов до фаталния край се стигнало, след като се наложило австралиецът да се самоотбранява.

"Много хора ме питаха как мога да защитавам "хладнокръвен убиец" като Полфрийман - пише той в социалните мрежи. - След като се запознах с материалите по делото, установих, че обществената оценка (хладнокръвен убиец) не отговаря на истината. През онази трагична нощ Джок Полфрийман не е нападнал с намерение да убие 16 нищо неподозиращи младежи, с единствената цел да покаже на българското общество колко не го уважава (в какъвто смисъл е обвинението и присъдата му)."

Според адвоката преди намесата на Полфрийман 13 от младежите нападнали двама случайни минувачи, като основно се съсредоточили върху един от тях.

"Настигат го около входа на метрото при Булбанк, където го повалят на земята и започват да ритат и бият - пише още адвокатът. Именно в негова защита се намесва Полфрийман. Интересно е, че

никой

от групата

по-късно не казва за това преследване. То обаче е заснето от видеонаблюдението, но файлът с него е напълно игнориран от съда. Видеотехническата експертиза не вижда това преследване. Не е зададен въпросът за движението на Андрей Монов и на Джок Полфрийман, за движението на другите момчета, самият файл не е даден на защитата, за да се запознае задълбочено с него."

По думите му

защитата е гледала видеото

за първи и единствен път едва в съдебната зала - на малък лаптоп, пред който са се сбутали и защита, и прокуратура, и граждански ищци.

"Аз обаче съм го гледал поне стотина пъти, идентифицирал съм и Полфрийман, и Монов, и някои други - обяснява Ангелов. - Андрей Монов е момчето в синьото кръгче, а момчето в зеленото това, което започва целия конфликт. Откакто го гледах и изследвах, за мен е без съмнение, че Джок Полфрийман действа в условията на неизбежна самоотбрана и че ние държахме затворен един невинен човек".

Приятели на момчето са на мнение, че присъдата, която той е получил, е изключително малка.