Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Символ на една цяла епоха е най-охраняваният хотел в света - внушителният "Цар Давид" в Йерусалим, останал завинаги в историята с първия терористичен акт. Днес той е известен като най-сигурния хотел в света, в който са отсядали повече кралски особи и държавни глави, отколкото в който и да е друг.

Хотелът завинаги влиза в историята с атентата на 22 юли 1946 г. По това време е в ход въстанието на евреите срещу британските и палестинските власти, чиито централи и служби се помещават в "Цар Давид". Всъщност хотелът е символ на британската власт в Палестина, срещу която Израел воюва.

Пръв за готвения атентат научава известния разузнавач Ким Филби. Макар и познат като агент и на руснаците, тогава той съзнателно е играл срещу интересите на Москва. В книгата "Истината за Ким Филби" на изд. "Труд" са разкрити документи от британските архиви, които показват, че

Филби пръв

подава сигнала

През 1946 г. той е висш офицер в МИ6 и предупреждава, че в Израел могат да се очакват терористични атаки и отвличания на британски граждани от ционистката група "Иргун". Тя се бори срещу Палестина и британското й управление. Всъщност терористичната група е подпомагана тайно от СССР с финансиране и оръжия. Въпреки че Филби знае това, на 9 юли 1946 г. той сигнализира МИ5, че е възможно терористите да атакуват британското посолство. Едновременно предупреждава и британското посолство, че групата може да получи помощ от Москва, за да реализира целите си.

Филби дори изпраща на МИ5 стикерите, разлепени от "Иргун". Сигналът му идва дни преди нападението. По това време голяма част от британската администрация и британския военен щаб са в хотел "Цар Давид". При бомбардировките загиват над 90 души.

"Телата им летяха толкова надалеч, оцветиха в кръв цялата ни история", казват днес очевидци.

Моментът е

ключов за

първия лидер

на Израел Давид Бен Гурион, който се обявява срещу "Иргун", макар че те се бият за независима израелска държава. Тезата му е, че Израел може да има само една армия и терористичната група няма как да е част от нея. След атентата терористите се вливат в израелската армия.

2 години по-късно по време на войната на Израел с арабите хотелът се оказва в ничия земя. Именно затова там се провеждат ключови срещи с крал Джордж V и с краля на Йордания. Именно там легендарният британски премиер Уинстън Чърчил отстоявал тезата си, че е против създаването на независима израелска държава, но губи битката със САЩ.

По-късно на същото място творят историята президентите на САЩ Ричард Никсън, Джералд Форд, Джими Картър, Бил Клинтън, Джордж Буш, Барак Обама и Доналд Тръмп.

Днес това е най-охраняваният хотел в света.

Има и хотели, чиито имена са се превърнали в нарицателно за големи политически скандали. Именно такъв е

хотелският

комплекс "Уотъргейт",

в който през далечната 1972 година се намира щабът на кандидат-президента на Демократическата партия Джордж Макгавърн. На 17 юни същата година, точно четири месеца преди президентските избори, полицаи нахлуват в сградата и арестуват няколко души. Оказва се, че мъжете, на чиито ръце щракват белезниците, са били изпратени там, за да подслушват телефони и да крадат документи. Освен подслушвателна апаратура в тях са открити още и различни фотографии на важни документи на демократите.

Съмненията за поръчителството на тази дейност падат върху преизбрания за втори мандат на тези избори Ричард Никсън. Твърди се, че именно той е изпратил престъпната група на мястото с идеята да следи своя основен конкурент отблизо. На 27 юли 1974 г. Конгресът на САЩ открива процедура по импийчмънт на Никсън, който не успява да докаже, че няма общо с аферата. В крайна сметка скандалът приключва с неговата оставка и преждевременното му пенсиониране.

На каква цена беше продаден преди десет години луксозният хотел, четете в печатното издание на "168 часа".