Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тя е героинята, която като резерва трябваше да заеме мястото на Стоянова в ансамбъла след нейното падане от 6-ия етаж

23-годишната бронзова медалистка от Рио 2016 от ансамбъла по художествена гимнастика Любомира Казанова за пореден път извади късмет като жертва на злощастно стечение на обстоятелствата.

Грацията катастрофира на 24 август, а според органите на реда и свидетели на произшествието вината за инцидента е на починалия моторист Васил Палпурин. Освен всичко Казанова е бременна и

се травмира силно

от сблъсъка,

от който все пак остава невредима. В същото време майката на загиналия Вили Чакърова-Палпурина изригна с крайни обвинения срещу гимнастичката, че е отговорна за смъртта на сина й. Жената също така изтъква, че случилото се е било “покрито” заради връзките на златното момиче.

Всички свидетелски показания обаче са на страната на Любомира, а тя по никакъв начин не коментира инцидента.

Не за първи път спортистката стоически изтърпява несправедливи нападки по свой адрес.

Казанова е героинята, която като резерва трябваше да заеме мястото в националния отбор по художествена гимнастика на Цвети Стоянова след инцидента с нейното падане от шестия етаж през 2016 г.

18-годишната тогава Любомира

застана редом до златните момичета в най-трудните им битки

- те се доказаха на Европейско първенство и олимпиада, докато съотборничката им се бореше за живота си.

Именно по този драматичен начин се сбъдна мечтата на Любомира - да покаже колко е достойна.

След три години в изчакване на резервната скамейка тя бе хвърлена в дълбокото по време на буря. За този горчив шанс обаче трябваше да плати цената. Преживя жесток тормоз и преглътна всякакви обвинения като най-жестокото и несправедливото от всички бе, че именно тя е виновна за станалото с Цвети. Че е изместила Стоянова от ансамбъла още преди тя да се озове в болница, защото била дъщеря на олимпийския бронзов медалист в кану-каяка и приятел на Илиана Раева Милко Казанов. Нищо от това, разбира се, не е истина. И все пак подобни нападки обиждат много грацията, която

проявява психика

на воин.

“Не знам защо ми пишеха, че съм съсипала живота на Цвети - разказа в интервю за “168 часа” през 2016 г. Казанова. - Че съм била в отбора само защото съм дъщеря на олимпийски медалист. Добре, че той спял с Илиана Раева, за да съм в ансамбъла. Никога не съм позволявала на моите родители да ми се бъркат в спорта. Ако го правеха, нямаше три години да съм резерва. Всеки трезвомислещ човек ще го разбере, защото е логично.

Най-много ме измъчваше това, че пишеха как аз съм съсипала едно момиче, което с нищо не е виновно. Едно момиче, което радва България толкова години.

Другите момичета видяха, че не съм добре и ме попитаха какво има. Показах им съобщенията от непознати и те започнаха да ми повтарят: “Знаеш, че не е така. Недей да четеш. Това са

хора, които не знаят за какво става въпрос”.

Опитвах се да игнорирам всичко това. За щастие имаше и много хора, които ме поздравиха за това, което съм направила.”

За много кратко време Любомира става готова да се изправи в мечтани спортни предизвикателства.

Националките ни тогава казват, че именно тя е спасила отбора в онзи труден момент.

Илиана Раева също подчертава, че големият героизъм на Казанова дори остава в сянка заради притесненията на всички за Стоянова.

“По много лош начин получих

един шанс,

който се дава на много малко хора. Знам, че трябва да се възползвам от него и да не го пропилявам, защото би било жалко”, призна още пред “168 часа” Любомира. Шампионката успява и дори с травма печели бронз от олимпийските игри заедно с отбора. По време на тренировка тя изкълчва глезена си, макар да й казват, че е само навехнат. Болката не отшумява и в Рио,

но тя стиска

зъби,

за да оправдае всички очаквания. И въпреки че контузията минава и Казанова е определена да играе в новия ансамбъл, тя избира едва на 20 години да се оттегли заедно със златните момичета Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Найденова, Христиана Тодорова.