Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Според данни на американското разузнаване, взривът край руския Северодвинск на 8 август е предизвикан при опит да се извади ядрена ракета от морското дъно, съобщи телевизионният канал CNBC.

Руските власти и досега не съобщават какво точно е станало. Първоначалната версия беше, че е станала авария при изпитание на ракета с течно гориво. След това - че става дума за изотопен източник.

В. "New York Times" цитира американски експерти, които коментираха, че най-вероятно се е взривила крилата ракета "Буревестник" с ядрен двигател. Президентът Доналд Тръмп също се присъедини към тази версия.

Според CNBC, взривът е избухнал не при изстрелване на ракета, а при опит да бъде извадена от морето ракета, която е изгубена при предишни изпитания.

"Избухнал е взрив на един от плавателните съдове, участващи в операцията и това е предизвикало реакция в ракетата, което е довело до изтичането на радиация." - коментира източник на CNBC.

Аналогична версия в разпространи и радио "Свобода" въз основа на снимки на плаващите платформи, повредени при инцидента.

На спътниковите снимки е заснет и спасителен буксирен кораб от клас "Звьоздочка", чието предназначение включва и изваждане на потънала техника от морското дъно.

Москва отказа да допусне международни инспектори от Организацията на Договора за забрана на ядрените изпитания да разследват инцидента на руска територия.