Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вчера у нас гостува Председателят на Европейската комисия г-жа Урсула фон дер Лайен. Тя бе избрана на този пост като кандидат на Европейската народна партия, членове на която от България са ПП ГЕРБ, СДС, Демократи за силна България и Движение „България на гражданите”.

Аз гласувах за нея и затова внимателно изслушах това, което тя сподели. Тъй като изявленията на лидери от такъв ранг се подготвят от сериозни съветници нямам основание да се съмнявам в тях.

Председателят на ЕК заяви:

„Виждам колко големи са инвестициите ви в университети, в училища, виждам, че икономиката има растеж, има най-високия ръст на БВП за всички времена. Имате бюджетен излишък. Виждам държава, която просперира и е готова за бъдещето. Ние сме на 100% зад България“.

Това каза вчера в София г-жа Урсула фон дер Лайен и е пределно ясно, че то контрастира с мненията на критиците на днешното управление. Къде е истината? Стига сме я търсили по средата. Тя е в думите на Председателя на Европейската комисия. Само криви хора, с криви души, могат да бъдат срещу казаното от г-жа Урсула фон дер Лайен. Аз се радвам, когато за България се говори положително в Европа. Няма абсолютно никакъв вариант да се водя по акъла на опозицията от БСП и изобщо на коя и да е друга мижитурска опозиция.

Чета сега, че някои български медии, прочути с клюкарския си и често клеветнически стил, който няма нищо общо със свободната журналистика, се възмущават от факта, че им „изключили микрофоните” по време на пресконференцията. Много правилно са им ги изключили. На председател на Европейска комисия тъпи въпроси не се задават, „опорни точици” не се цитират. Все още шефове на български медии са лица свързани с бившата ДС, медийни босове са отрочета на бившата комунистическа номенклатура.

Без микрофон за тъпи и провокативни въпроси, споделеното от Председателят на ЕК остава неомърсено и който иска може да го цитира едно към едно. Защото обръгнахме журналисти да съчиняват действителността, а не да я отразяват обективно. Затова и много често българското общество плува в измислени „проблеми”, в съчинени в задкулисието „сценарии”, в нереалистични прогнози и оценки. Та нима не беше вчера, когато един куп журналисти и медии, подкрепени от „социологически проучвания”, лъжеха и мажеха като за последно за прогнозните резултати на евроизборите? Нима не даваха рамо на хилави партии? Затова и един ден без микрофон е здравословно за българското медийно пространство. Та белким го подсети, че то е пространство, а не махленска клюкарка.

Сега предстоят местни избори и е важно партиите членки на ЕВропейската народна партия да развият успеха, който постигнаха на евроизборите. Защото тези партии най-добре изразяват европейските десни ценности. И защото съюзяването на ПП ГЕРБ и СДС, погледнато през европейския политически опит, наподобява съюза между ХДС и ХСС в Германия. Разбира се, всичко ще решат избирателите. Но казаното у нас от г-жа Урсула фон дел Лайен е знак. Добър знак за България!