Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пламен Шляпашки (вдясно) с работни дрехи по коридорите на Техническия университет
Пламен Шляпашки (вдясно) с работни дрехи по коридорите на Техническия университет

След продажба на апартамент убитият треньор Йордан Атанасов се оплакал на майсторите, че лихвите в банката се ниски. Двамата решили, че ще държи парите вкъщи и планирали да застрелят семейството. Намерили само 2000 лв.

Пламен Шляпашки и Георги Нанчев са били засечени по клетките на мобилните оператори в района на язовира в Негован, където бяха открити разчленените трупове на бившия треньор по борба Йордан Атанасов и съпругата му Марияна.

Освен тях там са били и стотици други хора в определен период, за който се е предполагало, че жертвите са убити. От всички, които са проверени, Пламен и Георги са с най-рисков профил - и двамата са криминално проявени, а първият е и осъждан за притежание на незаконно оръжие. Така разследващите започват да следят всяка крачка на двамата строителни работници 7 дни, преди да стане ясно кои са жертвите.

Шляпашки и

Нанчев са

подслушвани

и следени, анализирани са контактите им. Освен това експертиза на бидоните край язовира отвежда разследващите до магазина, от който са купени. Пламен и Георги са снимани от охранителните камери на обекта. 

Георги Нанчев позира с риба месеци преди убийството.
Георги Нанчев позира с риба месеци преди убийството.

Когато МВР получава сигнал, че Йордан Атанасов и съпругата му Марияна са изчезнали, става ясно, че един от мъжете - Георги Нанчев, често е говорил по телефона с бившия треньор по борба. Този факт, както и маршрутът на движение на двамата арестувани до Негован, установен по клетките на мобилните оператори заковава убийците и те са задържани. Тогава става ясно, че са се познавали отдавна и са правили ремонти в жилищата на жертвите си. Георги и Пламен са признали всичко, след като в началото се опитвали да прехвърлят вината за убийствата един на друг, разпитвани в отделни стаи.

Зад вратата вдясно се е разиграла касапницата на 14 юли.
Зад вратата вдясно се е разиграла касапницата на 14 юли.
В четвъртък Софийската градска прокуратура повдигна обвинения срещу двамата строителни работници за убийствата на Йордан и Марияна Атанасови.

Мотивът им е

бил да вземат

пари, бижута

и други ценности от семейството.

Според признанията на майсторите двамата са планирали престъплението месеци наред. Шляпашки и Нанчев са били наемани от бившия борец да ремонтират няколко от апартаментите му в София. С Георги Нанчев се познавали от поне 15 г., когато Йордан се завърнал в родината от Нигерия, където е водил националния отбор по борба.

В разговор Йордан споделя с майсторите, че е продал един от апартаментите си в столичния кв. “Гоце Делчев”.

Шляпашки на шезлонг в един от имотите, където е нает да работи.
Шляпашки на шезлонг в един от имотите, където е нает да работи.

Търсил банка, в която да вложи парите на депозит, но лихвите били нищожни и затова ги държал вкъщи. Освен това се разплащал с тях винаги кеш. Това направило силно впечатление на Шляпашки и Нанчев, които вече били доверените майстори на семейство Атанасови. Бачкаторите решили да ограбят работодателите си.

На 14 юли имали среща в апартамента им в столичния кв. “Иван Вазов”. Вместо да говорят за ремонти, двамата извадили пистолети и поискали парите. Пламен Шляпашки е застрелял и двамата в главите с по един изстрел.

Никой от

съседите не е

чул, защото

пистолетът е

със заглушител Убити са от упор. След това започнали да тършуват из жилището, прескачайки труповете им. Намерили дребна сума - около 2 хил. лв., златни бижута и други семейни ценности, които са открити в сряда в дома на Георги Нанчев. След като убиват Йордан и Марияна, майсторите започват да заличават следите си. Борецът е едър човек и не можели да го изнесат, без това да направи впечатление. Затова вкарали труповете в банята и започнали да ги режат на парчета, като ползвали триони и ножове. Разчленените части сложили в няколко найлонови торби за строителни отпадъци. После се върнали в апартамента с почистващи препарати и започнали да мият остатъците от кръв, както и да подреждат. Заключили и излезли от апартамента.

Водоемът край Негован, където рибар намери останки от труповете на Йордан и Марияна.
Водоемът край Негован, където рибар намери останки от труповете на Йордан и Марияна.
Пренесли торбите

в черния джип

“Тойота” на

Георги Нанчев,

в който предварително е имало бидони. Натъпкали останките в тях и потеглили към водоема в Негован, като са минали през цяла София. На брега на язовира изхвърлили бидоните.

През цялото време, докато са били следени откриминалистите, Шляпашки и Нанчев не давали вид, че са извършили зверското престъпление. Спокойно си ходили на работа, живеели нормално, обичали да хапват заедно. Сигналът за липсващите съпрузи Йордан и Марияна е получен от близка на дъщеря им, която вече е пътувала от Нигерия за България. Тогава станала ясна и връзката на следените бандити с жертвите.

Арестувани са в

сряда сутринта в

къща в село

Джурово

до Правец, където са наети да сменят дограмата. Разследващите неслучайно избират това място, защото няма опасност при задържането да пострадат случайни граждани, ако Георги и Пламен окажат съпротива. После двамата правят пълни самопризнания. В сряда вечерта Пламен Шляпашки води разследващите и до работното си място в Техническия университет, където е нает по поддръжката. Там е незаконният пистолет със заглушителя, с който е застрелял жертвите си. 

Пламен, който е сочен за стрелеца, е леворък, научи “24 часа”. Това обяснява защо и двамата убити са прострлеляни леко вляво в главата - мъжът над лявата вежда, а жената в тила, но пак от тази страна. Куршумите са 7,65 мм.

Това не е първият арест на Пламен за стрелба с оръжие с този калибър. На 13 април 2012 г. той гърмял по бездомно куче в столичния кв. “Дружба”. Оказало се, че имал газов пистолет марка ИЖ на руската фирма Baikal. Заличил фабричния номер и подменил цевта с бойна. Хванали го и с 4 патрона.

Тъй като нямал разрешение за оръжие, го арестували. От Софийската районна прокуратура пък го дали на съд за незаконно притежание на оръжие. Получил условна присъда заради чистото си досие.

През 2017 г. го хванали да кара без книжка. Оказало се, че е рецидивист на пътя. 2006 г. му взели 5 точки за нарушение, а 4 г. по-късно още толкова. През 2013 г. обаче го хванали да кара кола без регистрационни номера и застраховка. Взели му книжката. Глобили го и 150 лв. Още същата година получил нова глоба от 300 лв., че кара без книжка. Пак през 2017 г. пък отказал да даде документите си на шофьор на полицаите.

Пламен Шляпашки е роден в Бяла Слатина, но от много години живее в София. Бил е на гурбет в Италия, но се върнал. В Техническия университет, където е нает като сътрудник по поддръжката, имал склад за инструментите си, но там криел и оръжието си.

Шляпашки е фен на бързите мотори, става ясно от профила му във фейсбук. Има жена и две деца (виж интервюто на 6-а стр.), с които живеят в жк “Дружба”. Там е жилището и на съучастника му в убийствата Георги Нанчев. Пламен се е снимал на различни строителни обекти, където е работил. На един от кадрите се е излегнал на шезлонг до басейн. С гордост се показва и в коридорите на Техническия университет. Името му е и в телефонния указател на учебното заведение.

Георги Нанчев е родом от Троян. Криминално проявен е и го има в базата данни на МВР, но не е осъждан.

По време на разследването са разпитвани много криминално проявени, като един от тях е дал ценна информация за Шляпашки, научи “24 часа”.

Очаква се в събота прокуратурата да поиска от съда двамата обвиняеми да бъдат задържани под стража.

В същото време разследването продължава. От жилището на Йордан и Марияна Атанасови са иззети достатъчно биологични следи от тях. Само за два дни разследващите намират огромен брой други доказателства за вината на Пламен и Георги освен собствените им самопризнания.