Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Криминален архив, 2002 г.: И Цимбика бил задържан за атентат срещу полицай

Полицаи засичат съмнителен "Фолксваген Голф" малко преди полунощ на 25 септември в "Бояна".

2 часа по-рано на ул. "Севастократор Калоян" избухва бомба пред дома на служителя от Шесто РПУ Георги Григоров. Мъжете в автомобила опитват да избягат, но са задържани минути по-късно на другия край на "Бояна".

В голфа се возят трима души - Цветелин Панов, Красимир Будинов и Светослав П., който шофира колата. Взети са натривки от ръцете на тримата и пробите от Цветелин и Красимир показват, че те са докосвали експлозив.

Малко по-късно за атентата срещу полицая Григоров е задържан и Божидар Ковачев, който според оперативни данни е поръчал на мъжете в колата да взривят експлозива пред дома на Григоров. По-късно Ковачев е обвинен не в поръчителство, а като извършител.

Още същата нощ за

атентата е задържан

и Калоян Стоянов, известен като Големия Цимбик. Навремето той беше представител на ВИС-2 за Перник, а по-късно бе президент на футболния клуб "Черно море". "Полицаите дойдоха много късно. Търсеха брат ми (Владимир Стоянов - Малкия Цимбик - б. а.) и след като не го намериха, арестуваха мен", каза вчера Калоян Стоянов. "Държаха ме 24 часа в ареста, без да ми дадат никакви обяснения и на другия ден ме пуснаха", уточни той.

Калоян Стоянов е прибран в Шесто РПУ, защото навремето полицаят Григоров е задържал на няколко пъти брат му и според тогавашната версия на Шесто РПУ той си отмъщавал за арестите. По-късно тази хипотеза отпада.

И остава версията

"Божидар Ковачев"

В нейната основа е хипотезата, че стар инцидент с полицая Григоров е причина за атентата срещу него.

Единият от задържаните - Божидар Ковачев, е подсъдим за въоръжен грабеж над Григоров и неговата съпруга Камелия още през 1995 г.

Процесът срещу Ковачев и още двама подсъдими - Георги Димитров и Михаил Любенов, трябвало да почне на 26 септември ден след бомбения взрив пред дома на старши лейтенант Григоров в столичния кв. "Бояна". По делото полицаят е основен свидетел.

Предявил е като пострадал и граждански иск.

Инцидентът станал

на 3 ноември 1995 г.

Григоров по това време бил директор на цех за производство на тоалетна хартия в Божурище. Въртели бизнеса заедно със съпругата си Камелия. Тяхната фирма "Дайманд Ко" ЕООД имала договор за съвместна дейност с Михаил Любенов.

Част от машините били негови, друга част - на семейството. Между съдружниците възникнал спор след преместването на цеха в Божурище и един ден Любенов заявил на Григорови, че е продал машините си на Божидар Ковачев. Договорили се машините да му бъдат дадени, а Ковачев да плати неустойка за преждевременното прекратяване на договора за съвместна дейност.

На 3 ноември Ковачев отишъл да си вземе машините, но в офиса на семейство Григорови бъдещият полицай отказал да ги даде, тъй като Ковачев не бил платил неустойката.

Според обвинителния акт Григоров

бил заплашен с пистолет

от другия обвиняем

- Георги Димитров, по прякор Мародера, качен на кола и откаран в Божурище. "Не прави глупости, защото съм точен стрелец", предупредил по пътя Мародера, установили разследващите.

В Божурище вече чакали 5-6 мутри, които пребили Григоров с юмруци, ритници и метални пръти. Ударили го и с пистолет по главата. Заплашили и жена му, че я заведат в билярд- клуб и

ще я бият с щеки, че ще

я разходят на Витоша

и ще я вържат там

После натоварили машините и потеглили. Отмъкнали и току-що пристигнал пред цеха камион с хартия на Григорови.

Според обвинителния акт стойността на ограбените машини и хартия е 595 190 лв. Отделно Ковачев е обвинен, че е иззел незаконно свои вещи за 792 860 лв., за които е имал спор с Григоров.

Заради случая Ковачев престоял две седмици в ареста скоро след грабежа.

Сега той отново е в ареста - този път по обвинение, че поръчал бомбата срещу Григоров, който междувременно постъпил в полицията и станал шеф на отдела "Кражби на МПС" в Шесто.

Ковачев, Панов и Будинов са задържани още в нощта след атентата в "Бояна", но много скоро са пуснати на свобода.

Тримата обаче са арестувани отново миналия петък и този път са обвинени за взрива и за незаконно притежаване на оръжие и боеприпаси.

В жилищата им бяха намерени две пушки-помпи, патрони, черна шапка с цепка на очите, ръкавици, полицейска палка, съобщи в събота МВР.

Софийският районен съд определи вчера тримата задържани да останат в ареста. Съдът прие, че на този етап са събрани достатъчно доказателства, за да се предположи, че Ковачев, Панов и Будинов може да са извършили тежките престъпления, в които са обвинени.

Версията "Божидар Ковачев" на столичното Шесто РПУ звучи логично, но много

факти по разследването

будят недоумение:

1. Как е възможно Цветелин Панов и Красимир Будинов да се размотават с кола в столичния квартал "Бояна" няколко часа след като са взривили бомба там?

2. Защо "поръчителят на атентата" Божидар Ковачев има следи от тротил по ръцете си? Какъв е смисълът той да е поръчител, след като докосва адската машина?

3. Защо тримата мъже са задържани отново няколко месеца след първоначалния арест? Какви нови доказателства против тях са събрали полицаите от Шесто РПУ

4. По какъв начин бомбата срещу Григоров би повлияла на делото срещу Божидар Ковачев, при положение че полицаят многократно е давал показания срещу него?

5. Защо, ако атентатът срещу Григоров е поръчан от Божидар Ковачев, три дни след взрива пред дома му, експлозив гръмва под автомобила на колежката му старши сержант Евгения Лазарова?

Източници от МВР, запознати с разследването на атентата, твърдят, че полицаят е поддържал

нерегламентирани

контакти

с представители от подземния свят, които по принцип трябва да преследва. В този смисъл се изказа за лейтенанта веднага след взрива и главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов.

Разследване на в. "24 часа" веднага след взривовете разкри, че Григоров, колежката му Евгения Лазарова и сержант от патрулно-постовата служба на Шесто РПУ са предизвикали скандал с боса на ВИС Георги Илиев в чалга заведението "Ай клуб".

Двамата мъже са били респектирани от висаджийската група, но на другия ден са обяснили в службата, че са преследвали автокрадец, който извадил щанга и ги пребил.

Според източник от СДВР офицерът и сержантът дори взели служебни пари, защото пострадали при изпълнение на служебния си дълг.

Причината за бомбените атентати срещу Григоров и подчинената му колежка са нерегламентирани контакти, които двамата са поддържали с хора от подземния свят, твърдят висши служители от МВР.

Версията "Божидар Ковачев" обаче изнася повече на двамата полицаи, а вероятно и на шефовете им в полицейското управление.