Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Какво се крие зад словесната война, избухнала между френския президент Еманюел Макрон, смятан за водещ фактор в Европейския съюз, и бразилския му колега Жаир Болсонаро по повод пожарите в амазонската джунгла?

Всичко започна съвсем невинно.

Евролидерът предложи основна тема на разговорите на страните от Г7 да бъде борбата с пожарите в Амазония. "Къщата ни гори.

Буквално", заяви Макрон по повод

нестихващите пламъци в непроходимата

и вечнозелена гора. Той обвини властите в Бразилия, че не правят нищо в нейна защита и нарече бедствията екоубийство.

Брижит и Еманюел Макрон
Брижит и Еманюел Макрон

В официално съобщение на президентската администрация нападките продължиха - още през юни Болсонаро излъгал за действителното положение с ресурсите на джунглата, когато за първи път бил повдигнат въпросът. Според разпространения от Елисейския дворец текст бразилецът поставял под съмнение търговската сделка между ЕС и латиноамериканския търговски блок Меркосур.

На срещата на

върха във френския

курорт Биариц

бе постигната договореност общността да отпусне 18 милиона евро за погасяване на пожарите.

Лидерите подкрепят и идеята за по-широка инициатива под егидата на ООН.

Но бразилският държавен глава, бивш капитан от армията, изказвал се неведнъж в подкрепа на управлявалите в Латинска Америка военни хунти, прие това като намеса във вътрешните работи на страната.

"Не можем да приемем предприетата от президента Макрон с нищо необоснована атака срещу Амазония, нито факта, че маскира намеренията си зад идеята "общността" Г7 да "спаси" Амазония. Да не сме колония или ничия земя", попита риторично в туитър Болсонаро, който встъпи в длъжност на 1 януари тази година.

Бразилският президент Жаир Болсонаро с третата си съпруга Мишел
Бразилският президент Жаир Болсонаро с третата си съпруга Мишел

Дали крайнодесният президент всъщност

не е бил провокиран

от дипломатическата совалка на Макрон преди Биариц? Той се видя с Владимир Путин и оповести бъдеща среща със Си Дзинпин, а на срещата на върха се появи и друг представител на евразийското лоби - иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф.

Болсонаро пък е подкрепян от евангелисти и военни в страната си, докато в международен план е близък със САЩ. Синът му Едуардо е посланик във Вашингтон и поддържа тесни връзки с администрацията на Доналд Тръмп, пише британският в. "Гардиън".

Болсонаро е известен

с крайните си националистически и сексистки възгледи,

както и хомофобията си. Той заяви, че жените не са равни на мъжете и не трябва да получават същите заплати. Друго скандално изказване беше, че предпочита синът му да умре, отколкото да се покаже с мустакат любовник.

В този типичен свой стил той нападна косвено във фейсбук и първата дама на Франция. Бразилският президент хареса пост на свой привърженик, който пусна снимки на Брижит и Мишел де Паулу Фирмо Рейналдо (трета съпруга на Болсонаро) с подигравателен текст. "Сега разбирате ли защо Макрон тормози Болсонаро?" Президентът не се задоволи с обикновен лайк, а коментира: "Не унижавайте човека".

"Това е изключително неуважително. Мисля, че бразилците, които са страхотни, се срамуват да видят такова поведение. Надявам се, че скоро ще имат президент, който се държи по адекватен начин", отговори Еманюел Макрон. Миналата седмица той обвини колегата си, че лъже за намеренията си за бъдещето на джунглата.

В същото време в Бразилия започнаха

масови демонстрации срещу екополитиката

на държавния глава.

Рейтингът му спадна от 39% през февруари до 29,4% според последните социологически проучвания. А неодобрението се е увеличило от 28 на 53,7%. Привържениците на Болсонаро организираха контрамитинги в подкрепа на скандалния президент.

Критиците му го обвиняват, че с действията си застрашава джунглата и битката с глобалните климатични промени, а окуражава имотния бизнес и минната индустрия. Поощрявал фермерите да секат все повече амазонска земя, за да я превръщат в обитаема.

Това не е лишено от основания. На 1 януари той стартира мандата си с множество обещания да възстанови икономиката на страната, като финансира дейности в амазонската джунгла. Представи пакет от законови промени, които ще подобрят развитието на селските райони.

Но днес изглежда, че

той остава с все

по-малко подкрепа.

Освен Макрон и други световни политици реагираха срещу Болсонаро. Норвегия и Германия се изтеглиха от финансирането на проекти срещу обезлесяването на джунглата в Бразилия.

Екозащитните организации също не закъсняха. Грийнпийс нарекоха президента заплаха за климатичното равновесие и че страната ще плати скъпа цена за неговата политика.

Болсонаро се присмя

на критиците си.

Той предположи, че разпространението на пожарите е свързано с горенето на стърнища.

"Преди ме наричаха капитан Моторна резачка. Сега съм Нерон, опожаряващ Амазония. Но в момента е сезонът за горене на стърнища", заяви той.

Той изпрати вярната си армия да гаси пламтящите гори.

Но как ще завърши тази битка, при положение че отказа помощта на ЕС и търговските сделки с Брюксел са под заплаха, все още е трудно да се предвиди.