Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Тодоров
Иван Тодоров

“ТАД Груп” има данните ни, а не сме ги наемали. Това заявяват четирима свидетели, разпитани по разследването за кибертероризъм. Прокуратурата публикува в петък още доказателства срещу тримата обвиняеми за хакерската атака срещу НАП Кристиян Бойков, Георги Янков и Иван Тодоров.

Експертна справка от МВР показва, че Бойков е написал и изпратил второто писмо до медиите, в което се представя за руснак, женен за българка. То последва първия имейл, в който бяха прикачени изтеклите масиви с данни на данъчните.

Вторият файл, публикуван от прокуратурата, е снимка от запис на камера, на който се виждат търговският директор на “ТАД Груп” Георги Янков и служител на компанията. Под снимката е пресъздаден разговорът между двамата. Те се

чудят как

от ГДБОП са

стигнали

до Бойков

като основен заподозрян. Разговорът е проведен минути след ареста му. Янков и служителят му обсъждат дали могат да изтрият чатовете от телеграм - приложението, което са ползвали, за да комуникират. Един от служителите споделя с шефа си, че трябва да изтрие доста данни, които е източил от банка.

“Ако ни разберат, направо оставаме без работа”, казва събеседникът на обвиняемия търговски директор Георги Янков.

В третия файл, разпространен от прокуратурата, има разпити на свидетели. Първият разказва, че е собственик на фирма, която се занимава с “известяване на бизнес клиенти на фирми”. Той твърди, че според представените му доказателства от прокуратурата може да се посочи със сигурност, че намерени в компютрите на “ТАД Груп” бази данни са откраднати от неговата компания. Това са списъци с телефонни номера, потребителски имена и пароли на клиенти, както и кредитни и дебитни известия, които се изпращат към хората. Компанията за разплащания към различни доставчици на услуги имала и система, която отчита плащания с биткойни. Тя била само тестова. Системата с данни на клиенти с електронни пари също била източена от хакерите на “ТАД Груп”.

Свидетелят е категоричен, че не са давали данните на “ТАД Груп”, нямат договор и не познава никого от фирмата.

Вторият свидетел разказва как във фирмата му е получен имейл от Иван Тодоров с предложение да станат клиенти на “ТАД Груп”. Не стигнали до договор, но данните на фирмата вече били пробити. Човекът е категоричен, че не е давал съгласие да се правят тестове на сайта на дружеството му.

Следват свидетелските показания на още трима души.

Служител на друга фирма разказва, че след оферта на “ТАД Груп” се е срещнал с Кристиян Бойков и Георги Янков, които дошли в офиса. Направили презентация на услугите си за киберсигурност, но не стигнали до договор. Бойков казал, че, ако бъдат наети, ще направи тест на системата им и ще напише доклад за слабостите . Оказало се, че вече го е направил без разрешение, защото данните на фирмата също са намерени в компютрите на “ТАД Груп”.

В съобщението си прокуратурата припомня обвиненията в тероризъм на Иван Тодоров - собственик на “ТАД Груп”, на Кристиян Бойков и Георги Янков. “Тревожен е подходът на определени лица, политически партии и медии да поставят собствените си амбиции над интереса на повече от пет милиона българи”, пишат в позицията си държавното обвинение.

В предишните доказателства, които пуснаха, от прокуратурата разкриха, че

Иван Тодоров е

искал всичко

свалено от НАП

да се праща на

сайта “Биволъ”

“Правителството трябва да си замине. С всички”, е написал той в таен телеграм чат до Кристиян Бойков. 15 000 лв. пък взел Кристиян от бизнесмен, за да му продаде база данни на фирма, с която били в конкуренция. Младежът съобщил новината на колегите си от “ТАД Груп”, заливайки се от смях.

Бойков дори държал външен харддиск, на който имало 500 гигабайта източени бази данни на клиенти и хакнати фирми. От контрагентите на “ТАД Груп” копирал информацията, без да им казва и да има това право.

“Спомням си, че имаше имена, презимена, дати на раждания, ЕГН-та, имейли, AP адреси”, посочва колегата на Кристиян. Той разгледал съдържанието, но в присъствието на Бойков.

В първите публикувани доказателства от прокуратурата задържаните си разменяли ЕГН-тата на главния прокурор Сотир Цацаров, премиера Бойко Борисов и депутата от ДПС Делян Пеевски. Пращали си и линк с всички клиенти, купили си софтуер, който те хакнали. Обмисляли и да ги “ударят”.

Бойков и Янков са на свобода срещу гаранции от по 20 000 лв. Шефът на фирмата Иван Тодоров е в ареста. Заради обвиненията от САЩ отнеха визата му.