Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полицаи водят арестувания училищен директор в съдебната зала.
Полицаи водят арестувания училищен директор в съдебната зала.

Две години след скандала Христо Радев от Ново Паничарево ще доказва, че не е злоупотребил с Радостина

От прокуратурата са категорични, че е осъществено престъпление против половата неприкосновеност на детето

Преди 2 г. шумен педофилски скандал сложи край на кариерата на дългогодишен училищен директор.

На 25 септември 2017 г. неочаквано бе арестуван Христо Радев, шеф на училището в село Ново Паничарево край Приморско.

58-годишният Радев бе обвинен в блудство, след като сигнал в полицията подаде бащата на 14-годишната Радостина Христова. Според твърденията на ромката директорът на училище “Христо Ботев” опитал да я целуне и я галел по дупето в кабинета си. Момичето дори успяло да направи два аудиозаписа с телефона си, а когато баща ѝ налетял в кабинета на Радев да му търси обяснение, бил направен и видеозапис.

След разследване, проточило се близо 2 г., делото влиза в съда, установи проверка на “24 часа”.

На 1 август

наблюдаващият

прокурор е

внесъл

обвинителния акт

срещу Радев, а в двумесечен срок трябва да бъде насрочено разпоредително заседание, на което педагогът ще застане на подсъдимата скамейка.

“Готови са всички експертизи. От събраните доказателства по делото мога да кажа, че обвинителната теза е убедителна. Оттук нататък съдебният състав трябва да реши”, заяви пред наш репортер зам. апелативният прокурор на Бургас Йовита Григорова.

Според държавното обвинение Радев извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление - престъпление, за което

законът

предвижда

от 2 до 8 г.

лишаване

от свобода

Делото може да премине по съкратената процедура или пък отново да бъдат разпитвани всички свидетели - това зависи от защитната тактика на Радев. Споразумение с прокуратурата обаче е невъзможно, тъй като при престъпления за разврат законодателят изключва тази възможност, припомнят юристи.

“Ще търсим справедливост в съда. Чувствам се онеправдан, защото това, което се случи с мен, е лична вендета на няколко ромски фамилии. Аз съм приложил много документи, които доказват, че бащата на момичето, което ме обвинява, е наказван от мен за кражба. Съдихме се с този човек, защото той открадна дърва от училището, има дело, макар той да отрича”, каза пред “24 часа” отстраненият директор.

Въпреки че вече 2 г. Радев е извън системата на образованието и със забрана да влиза в училището в Ново Паничарево, той не крие надеждата и желанието си отново да практикува професията.

“Да, бих се върнал. От 25 г. съм в училището в селото, винаги съм работил съвестно. Вече трябваше да се пенсионирам, а сега - имам стаж, но нямам години”, откровен е бившият директор.

На 25 септември 2017 г. само 10 дни след старта на учебната година, седмокласничката Радостина е извикана от директора да вземе личната си карта. Девойката влиза в кабинета на Радев, който я очаква. Какво се случва там в следващите няколко минути, е въпросът, който занимава и прокуратурата, и защитата.

Версиите на директора и на ученичката са коренно различни. Факт е обаче, че

девойката прави

два аудиозаписа

с мобилния си

телефон,

а по-късно признава, че така е била посъветвана от учителка, която нарича г-жа Станчева.

На записите се чува как ученичката моли директора да не я целува и да не се държи с нея като с жена. Радостина прави и видеозапис, но едва когато заедно с баща си нахлуват в директорския кабинет, за да търсят сметка за поведението на Радев.

В този запис пък

бащата пита

“Защо ѝ

налетя?”,

а директорът няколко пъти повтаря “Извинявай, да обясня!”, разкриват запознати с разследването. 

14-годишната Радостина
14-годишната Радостина

Двата аудиозаписа са направени през 15 минути, установяват експерти, които, след като ги изслушват, излизат със становище, че са автентични. Това вероятно се потвърждава и от направената съдебно-техническа експертиза.

Директорът обаче твърди, че записите са манипулирани.

“На 25 септември следобед ученичката Радостина дойде за малко в кабинета ми, като ми говореше нещо, аз я попитах какво има предвид. Вече не помня какво точно казваше, но явно е било нагласено. Повтаряше да не правя такова нещо, защото съм директор. Тогава я попитах “Какво правя?”, защитава се Радев.

Още в първите дни на разследването обаче говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заявява: “След извършени разпити на детето и родителите, както и уликите, които са събрани, категорично можем да твърдим, че е осъществено престъпление против половата неприкосновеност на момичето.”

Около седмица по-късно прокуратурата съобщава, че разполага с показанията на още 3 момичета от същото училище, които твърдят, че са били жертва на директора.

В показанията си те разказали, че директорът е блудствал и с тях в продължение на около година. По тези случаи обаче няма подавани сигнали в полицията. В подкрепа на обвинителната теза свидетелства и бивша учителка от училище “Христо Ботев”.

“Тези обвинения

също са неверни,

откровени лъжи

на няколко

ромски фамилии,

които взаимно се подкрепят. Една от ученичките не е влизала никога при мен, а другата не посещаваше училище. Ако тези показания са истина, защо не са излезли досега? Това е против моя морал”, категоричен е училищният директор. 

Училището в село Ново Паничарево
Училището в село Ново Паничарево

Арестът на Радев и най-вече обвинението в педофилия предизвика истински шок в село Ново Паничарево. Според повечето жители директорът бил порядъчен човек и отлично се справял с училището, в което учели предимно циганчета.

“Досега в

общината не

сме получавали

сигнали срещу

него,

винаги си е изпълнявал задълженията безупречно”, казва кметът на община Приморско Димитър Германов, който до 2011 г. е кмет на Ново Паничарево.

От Регионално управление по образованието в Бургас също са шокирани от новината - и при тях няма нито един сигнал срещу Радев през годините. Христо Радев е директор на това училище още от 1998 г., преподавал български и руски език. Съпругата му също била учителка там, но след скандала напуснала.

Семейството на 14-годишната Радостина било заможно, живеело в двуетажна къща на метри от училището. Бащата често пътувал в чужбина. Местни разказват, че дъщеря му Радостина е живяла с майка си в Гърция. Прибрали се в селото, когато момичето било на 7 г. Не знаело български, било неграмотно.

Директорът Радев я записал в подготвителна група, за да научи езика, въпреки настояването на бащата детето да тръгне направо в първи клас, и това довело до конфронтация с директора .

“Настояваше за I клас, за да взема детски. Подаде сигнал и аз бях наказан”, връща лентата Христо Радев.