Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Окръжна прокуратура - Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Г .И., на 43 години за катастрофа, след която е починал пешеходец.

Инцидентът станал около 21 ч на 2 февруари 2015 г. Обвиняемият И., заедно с приятелката си, напуснали заведение в Благоевград и трътнали с "Пежо" по бул. "Св. Димитър Солунски". Ръмял ситен дъжд, поради което асфалтовата настилка била мокра. Въпреки тъмната част на денонощието, намиращата се в близост пешеходна пътека, била добре осветена - от двете страни имало монтирани лампи. В този участък обвиняемият се движел със скорост от около 50 км/ч. В същото време В.А. (на 74 години) предприел пресичане на булеварда, на няколко метра преди пешеходната пътека. Г.И. го видял и предприел спиране, но със закъснение от около 5 секунди. В резултат на това последвал удар с предната броня на лекия автомобил. Тялото на възрастния мъж било извадено от равновесие, подкачено на предния капак, след което последвал удар с глава в предното стъкло.

Обвиняемият спрял, слязъл от автомобила и отишъл при В.А. Позвънил на тел. 112 и изчакал пристигане на екип на ЦСМП и органите на полицията.

Възрастният мъж бил транспортиран в Спешна медицинска помощ в Благоевград, а впоследствие в УМБАЛСМ "Пирогов" в София с диагноза "Контузия на мозъка. Травматична субрахноидална хеморагия. Разкъсно-контузна рана в дясната теменна област на главата. Множествени охлузвания". Два дни след изписването му пострадалият починал в дома си.

В хода на разследването е била назначена и извършена есхумация и аутопсия на трупа. Експертите, изготвили съдебно-медицинското заключение, са категорични, че двете причини за смъртта - белодробна тромбемболия с произход на тромби от счупени плоски и тръбести кости, както и мозъчната травма - са в пряка причинно-следствена връзка с претърпяното ПТП.

Според вещото лице, причината за настъпване на ПТП е несвоевременно реагиране на опасността от водача на лекия автомобил, който е имал обективна възможност да забележи пешеходеца още от началния момент на започване на пресичането му.

Предстои делото да продължи в съда.