Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В Африка върлува от 320 години, на Стария континент е внесено чрез инфектирано месо от Ангола

Мистериозна епидемия в Куба умъртвява 500 хил. свине. Привърженици на Фидел Кастро подозират, че ЦРУ е в дъното на аферата

През 2009 г. за първи път има опасност заболяването да проникне в България, но се разминаваме на косъм

Африканската чума по свинете, която помита малки и големи ферми в Северна България, предизвика най-голямата криза досега в нашето животновъдство.

Причината е, че болестта засегна именно районите, където се отглеждат промишлено 90% от прасетата у нас. Заразата покоси най-големите свинекомплекси в страната и заради това до момента са унищожени 10% от индустриално отглежданите животни.

Така България се превърна в една от най-сериозно пострадалите страни - членки на Европейския съюз, от африканската чума.

Болестта обаче не е проблем само на държавите в Европа.

Всъщност вирусът

за първи път е открит през 1700 г.,

което е отразено в историческите хроники. Данните обаче след това са различни и няма по-подробна информация по въпроса. По тази причина се смята, че първата епидемия е регистрирана през 1907 г. в Кения. Оказва се, че заразените прасета са внесени за разплод от колонизатори от Сейшелите през 1904 г. и от Англия през 1905-а.

Заболяването

остава в пределите на Черния континент до 1957 г., когато се съобщава, че в Лисабон са доказани случаи на смъртоносната болест по свинете. Причината е внос на заразено свинско месо от Ангола. Чрез него вирусът прониква сред популярната в района иберийска свиня - порода, подобна на полудивата източнобалканска.

Няколко месеца по-късно

болестта е регистрирана

в Испания,

отново сред представителите на полудивата иберийска порода. Вирусът е овладян, но 3 години по-късно отново избухва в Португалия.

Това са първите сведения за африканската чума през годините на откриването и изучаването й.

Първоначално болестта плъзва по дивите свине, където

се проявява без никакви симптоми

Впоследствие засяга и домашните животни, които веднага вдигат висока температура, посиняват им крайниците и до седмица умират. Най-честите преносители са кърлежите по животните и заразените храни.

Сведенията показват, че една от най-смъртоносните епидемии на африканската чума през миналия век е през 1971 г. в Куба. Възникналото огнище води до умъртвяването на 500 хил. прасета. Разпространението на вируса тогава е обявено за "най-тревожното събитие" от ООН за прехрана и земеделие.

Шест години след овладяването на болестта обаче различни медии излизат с твърдението, че свинете са заразени умишлено. Подозрението е, че противници на режима на Фидел Кастро заедно със служители на ЦРУ са пренесли вируса в Куба шест седмици преди да бъдат регистрирани първите случаи. Целта била

да се дестабилизира кубинската икономика

и да се насърчи вътрешната съпротива срещу Фидел Кастро. В медиите се твърди, че вирусът е внесен чрез американска армейска база в зоната на Панамския канал от неназован източник на американското разузнаване.

Твърдението обаче и до ден днешен не може да бъде доказано.

Въпреки това слухът става повод при всяка по-голяма епидемия да възникват подозрения дали няма и умисъл в разпространението й.

Следващото огнище на африканската чума се регистрира през 1978 г. в Малта. Заразата е причинена от

изхранването на прасетата с кухненски отпадъци

от корабите. Поради широкото й разпространение се налага унищожаване на всички свине на острова.

През същата година епидемия избухва и в Сардиния сред полудиви свине, отглеждани при пасищни условия. Оттогава болестта не е изкоренена от острова. Няколко години по-късно вирусът засяга Холандия и Белгия, където са унищожени над 40 хил. свине.

Вирусът обаче е много устойчив и според учените може да оцелее до месец в колбаси, над 100 дни в охладено месо, повече от година в продукти като шунка, а в замразено месо и карантия - докато не бъдат консумирани.

Въпреки че

болестта е изключително специфична

и се различава от класическата чума по свинете, тя е объркана с циркувирусна инфекция в Грузия през 2007 г. Оттам прониква в Армения и Чечня.

Епидемията е овладяна едва през 2009 г., но отново прониква в Чечения.

Това създава реални рискове от проникването на вируса в Българиязаради фериботната връзка Бургас - Поти и чартърни полети от Армения и Грузия до летищата във Варна и Бургас.

За щастие тогава страната ни се разминава със смъртоносната болест само за да бъде ударена сериозно 10 години по-късно.

Днес фермерите с тъга констатират, че

Испания от 30 години се бори със заболяването

без особен успех.

Затова се опасяват, че сегашната криза може да е само началото на края за нашето свиневъдство.