Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Аз изнасилих и убих Сюзан Итън. Не я познавах преди това, но тя беше първата жена, която видях на 2 юли. Точно в този ден се събудих с мисълта, че ще извърша това престъпление, независимо от това коя ще бъде жертвата."

Това е малка част от пълните самопризнания, които 27-годишният Янис Параскакис прави за насилствената смърт на 59-годишната американска биоложка Сюзан Итън на о-в Крит.

На 15 юли, след като беше задържан от гръцките власти, мъжът призна, че именно той е нападателят на учения, чието убийство беше

обвито

в мистерия

близо шест дни. Параскакис обяснил, че мотивът да извърши престъплението бил изцяло сексуален, а убийството след това направил, за да не може жертвата да го издаде.

Пред разследващи извергът разказал, че още със събуждането си на 2 юли решил, че изпитва неистово желание да изнасили случайно срещната на улицата жена. Запалил автомобила си и започнал да обикаля района с идеята да открие жертвата си, но на място, на което няма да има свидетели.

"Щях да го сторя с всяка една, която бях срещнал тогава - разказал Параскакис пред властите. - Тя беше първата, която се изпречи на пътя ми. Не я познавах дотогава."

Точно по това време Сюзан правела сутрешния си джогинг по крайбрежието на пристанищния град Ханя. Докато карал в района, Янис веднага фокусирал самотната жена и решил, че тя е неговият човек. Според специалисти не е изключено гъркът да е засичал жертвата си и в дните преди 2 юли, тъй като по време на командировката си там американката всяка сутрин задължително тренирала.

Преди да изнасили биоложката обаче, извергът решил да я обездвижи, така че тя да

не може

да се съпротивлява

Той забелязал спортната фигура на Сюзан и веднага му хрумнало, че нападението може да бъде осуетено от самата нея, ако се изправят очи в очи.

Именно поради тези причини той дал газ и я блъснал с автомобила си.

На по-късен етап тезата, че е имало удар, се потвърдила и от факта, че в предната част на колата имало деформация. Освен нея разследващи открили и петна от кръв. Изследванията показали, че те са от биоложката. Самият Янис признал, че блъснал жената, без изобщо да се замисли, че още тогава е можел да я убие.

"Понякога изпитвам огромно желание да наранявам - обяснил той пред психолози. - Това ми доставя удоволствие и се чувствам добре."

След като Итън изпаднала в безсъзнание, гъркът я сложил в багажника на колата си и я закарал при изоставения нацистки бункер от Втората световна война, който бил използван за

съхранение

на боеприпаси

Мъжът познавал района изключително добре. Освен че притежавал собствена земя в близост до него, той няколко пъти дори е снимал и видеоклипове, на които показва скритите коридори в бункера. Негови приятели споделяли, че той често се усамотявал там и изпитвал истинско любопитство към мястото.

Въпреки че след удара жената е била в безсъзнание, със счупени ребра и кости, според полицаи тя все още била жива, когато Янис паркирал колата и я свалил от багажника.

Как хващат престъпника, четете в печатното издание на "168 часа".