Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Писателят агент Съмърсет Моъм и последната му мисия – „да държи руснаците във война“

Британецът е истинският прототип на Джеймс Бонд; вдъхновява Иън Флеминг за създаването на Агент 007

Юни 1917 г. Времето му изтича. Пожелал е 48 часа, за да помисли. Трябва да реши сега. Измъчва го температура. Изхрачва поредните капки кръв. В ръцете си държи рентгенова снимка на белите си дробове, която ясно показва, че има туберкулоза. Същата болест, която отнася майка му, когато е едва 10-годишен. И тогава си казва, че просто не може да пропусне възможността да прекара известно време в родината на Толстой, Достоевски и Чехов.

Писателят и драматург Съмърсет Моъм пише по-късно за това свое решение: „Можех да получа нещо за себе си, което би било от полза, затова се вкопчих в силния педал на патриотизма и убедих лекаря, с когото се консултирах, че при трагичните обстоятелства в момента не поема никакъв ненужен риск.“

43-годишният тогава британец, който вече от година е агент на тайните служби МИ6, е призован от агент Уилям Уайзмън да замине за Русия, за да „ръководи бурята“ там. В първите мигове Моъм е зашеметен от предложението. Вече е имал няколко шпионски мисии и определено това амплоа му допада. Първата е била в Женева и не е била твърде сложна, защото прикритието му е изисквало да се представя за писател. Тази нова задача обаче е далеч по... Отвръща на Уайзмън, че не се чувства компетентен сега да изпълни това, което се очаква от него. А то е – „да държи руснаците във война“. Да, Моъм безспорно умее да комуникира, да впечатлява, говори руски и френски, но може ли да се намеси в такъв хаос...

Три месеца по-рано.

13 март 1917 г. Цар Николай II абдикира. В Русия се установява двувластие – от една страна Временното правителство, а от друга Съветът на работническите и войнишките депутати. Временното правителство е оглавено от княз Георгий Лвов.

5 май. Министър на войната става Александър Керенски, който назначава генерал Алексей Брусилов за главнокомандващ на руската армия.

Ленин се скрива във Финландия.

8 юли. Георгий Лвов подава оставка и е заменен от социалиста Керенски. На 35 години той е на всички фронтове, сцени и подиуми – премиерът е на върха на своята популярност.

Британският посланик Джордж Бюканън приветства назначението и докладва в Лондон: „От самото начало Керенски е бил централната фигура на революционната драма и сам сред колегите си е придобил разумно държание за масите.“

Мансфийлд Смит-Къминг, шеф на МИ6, решава, че британското правителство трябва да направи всичко възможно да задържи Керенски на власт като

последна преграда пред идването на болшевиките.

Свързва се с Уилям Уайзмън, техен човек в Лондон, като го снабдява със $75 000 (приблизително $1,2 милиона днес) за Временното правителство на Керенски. Уайзмън пък се свързва с Моъм.

По това време писателят вече е публикувал „Души в окови“, а едва през месец май се е оженил за Сири Уелкъм. Въпреки това решава да остави булката си и да се впусне в рискованата мисия. Все пак двамата са любовници от четири години.

Така в началото на септември 1917 г. писателят пристига в Петроград с 21 хил. паунда, отпуснати за финансиране на операцията.

Кого среща в Русия писателят и как приключва неговата мисия - четете в "Космос"