Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Тодоров
Иван Тодоров

Точели карти от негови постерминали

Разследван още през 1997 г. за компютърно престъпление се оказа шефът на TAD Group Иван Тодоров, научи “24 часа”. Тогава той е сред 200-те заподозрени варненци, точили кредитни карти и купували с тях техника от САЩ.

По това време този бизнес е съвсем нов. Сред малцината, които го разследват, е днешният председател на ДАНС Димитър Георгиев. Момчетата са толкова уверени, че няма да ги хванат, че дори споделят свободно в интернет какви различни врътки правят. Тодоров също не остава по-назад. Той се хвали в бюлетин бордовата система “Фидонет” - софтуер, които приема свързвания и предлага услуги като електронна поща, разпределени конференции, достъп до бази данни, трансфер на файлове и онлайн разговори. Там в публичен пост споделя, че с няколко хитрости успял да си поръча компютър за $ 3000 долара, а е платил само митото. Историите са описани от в. “24 часа” и “168 часа”. 

Факсимиле от броя на “24 часа” от 7 февруари 1997 г.
Факсимиле от броя на “24 часа” от 7 февруари 1997 г.

Публикацията е открита малко след като на 31 януари 1997 г. варненската полиция арестува двама съграждани на Тодоров. В следващите дни на разпити минават над 200 души, включително Тодоров. 8 са задържани, едва 4-ма стават известни публично - Деян Касабов, Йосиф Йосифов, Ясер Азави и младеж с първо име Ивелин.

Те са заловени, след като

поръчали по

интернет и

получили

компютри за

$ 16 000 от

американска

фирма

Опитали да ги платят с кредитна карта на германец. Банката обаче го уведомила и той заявил, че няма никакво намерение да прави подаръци на българите. Така американската фирма AGEC Computers от Оклахома трябвало сама да влезе по следите на хакерите.

След като у нас разследването забуксувало, се стигнало и до намесата на ФБР в случая. Федералните посетили морската столица през ноември, имали и среща с тогавашния кмет на града Христо Кирчев. Какво се е случило с тамошното разследване, не е ясно. Според хора, следили процесите, мнозина получили забрана да посещават САЩ. “Мисля, че и Иван Тодоров имаше такава”, обяснява източник на “24 часа”.

Неговата връзка се оказва доста голяма, но недоказана. Постът му само насочва агентите на ФБР към него. Оказва се, че по това време той имал заведения. Бил сред новаторите, които позволявали заплащания с карти.

Оказало се, че сред клиентите му има такива, чиито карти са източени. Затова бюрото почнало да гледа на него като на оперативно интересно лице. Неофициално пък свидетели признали, че се плащали по $50 за достъп до данни от картите. Разследващите опитали да докажат, че и Иван е търгувал с данните. Смята се, че след като не успели, паднала забраната му да влиза в САЩ.

Източената сума пък била над $180 000. Сред копираните карти била и тази на дъщерята на тогавашния президент Желю Желев. Тя обаче не била източена.

След като съберели данни, бандитите никога не пазарували за повече от $ 2000, и то не накуп. Хората не се усещали, тъй като по това време онлайн банкирането било екзотика.

Стоките поръчвали на квартири бушони, които наемали за 2-3 месеца. Никога не поръчвали 2 пъти от един и същи сайт. Ползвали изгубени и крадени паспорти. Говори се, че хакерите са покровителствани от местна групировка, но така и не са доказани връзки с нея.

Веднъж пристигнала,

стоката била

препродавана.

Най-често на цена

от 50 до 60%

от истинската

стойност

Било изгодно и дори магазини зареждали от хакерите.

След акцията прокурорите във Варна пък се чудели какво обвинение да повдигнат. По това време в Наказателния кодекс я няма главата “Компютърни престъпления”. В крайна сметка делото отива при млада обвинителка, която подвежда задържаните под отговорност за измама в особено големи размери. Скоро е отстранена от делото.

Иван Тодоров пък започва шеметното си развитие. Регистрира фирма след фирма, стига до такова ниво, че става представител на верига ресторанти за сандвичи за България и Румъния.

Към днешна дата шефът на TAD Group е собственик на над 25 фирми за управление на хотели и кръчми из цялата страна, а състоянието му се оценява на няколко милиона евро. Влиза и в строителния бизнес, както и предлагал стипендии на свои служители, за да завършат висшето си образование или да се окичат със сертификати от най-добрите айти частни училища у нас.

Първата фирма, в която става съдружник - варненската “Билта” ООД, се занимава с търговия, но много скоро Тодоров скача в бизнеса с недвижими имоти. Още през 2010 г. създава първото си дружество за строителство - “Нави” ЕООД, в което вече е едноличен собственик, след като преди това е продал дяловете си от “Билта”.

То също е позиционирано във Варна и до 2015 г. на същия фирмен адрес в морската столица Тодоров регистрира цели 20 негови разклонения, които именува по същия начин, само с добавяне на пореден номер.

През 2015 г. купува софийската фирма СБ БОЯНА от собствениците на “Артекс” - сем. Мирянови. Веднага мести фирмения адрес от София във Варна.

Година по-късно Тодоров дава 20 000 долара и взема франчайзинг от американската компания за киберсигурност TAD. Така тя стъпва у нас и макар офисът ѝ да е в София, се води адресно регистрирана във Варна.

Почва ударно, наемат го верига бензиностанции, мобилен оператор, интернет доставчик и национална телевизия.

Впечатлен от уменията на младежа Кристиян Бойков, който успял да хакне МОН и ги уведомил, Тодоров го наема на работа.

В общата им работа хакват голяма мейл услуга у нас, без да имат договор с тях. След удара ги уведомяват. Компанията сама оправя пробойната само

за да бъде

отново хакната

от TAD Group

седмици

по-късно

Пак научават впоследствие.

Следва затишие преди Кристиян Бойков да грабне заглавията с новината, че той е човекът, хакнал НАП, преди 15 дни. В началото се смята, че е действал сам.

Заради открити бази данни на множество компании, сред които банки и застрахователи, обаче разследващите почват да душат и около Тодоров. Смята се, че фирмата е удряла компании и после ги е изнудвала да ги наеме. 

Антимафиоти иззеха множество компютри от офисите на TAD Group.
Антимафиоти иззеха множество компютри от офисите на TAD Group.

Хакерският удар срещу НАП пък бил поръчан от Тодоров и търговския директор на TAD Group Георги Янков. Бойков и Янков са на свобода срещу гаранции от по 20 000 лв.

Тодоров пък бе в чужбина и затова не му е връчено обвинение. Той е с европейска заповед за арест, пуснат и е в Шенгенската информационна система.

Бизнесменът бе в Канада. Ако кацне в ЕС, преди да си дойде у нас, ще бъде задържан и екстрадиран в България. Самият той изрази готовност да се върне и да отиде сам до прокуратурата. Това обаче няма да стане - ще го задържат още на летището. Тодоров трябваше да се върне в понеделник вечерта.