Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

/Той е осъден е за стотици убийства, заплахи, палежи, грабежи, побоища, трафик на наркотици, алкохол, контрабандни цигари

Описват погледа на Салваторе "Тото" Риина като мрачен, заплашителен и винаги студен. Безпощаден към враговете си и не по-малко безчувствен към близките си. Приживе най-влиятелният бос на организираната престъпност в Италия прави всичко възможно да превърне клана "Корлеонези" във водеща групировка в страната. 150-те убийства, поръчани от него и извършени чрез разстрели и бомбени атентати, за които получава 29 доживотни присъди, не оставят никакъв шанс на неговите конкуренти. Екзекуциите на прокурорите Джовани Фалконе и Паоло Борселино са връхната точка в противопоставянето му на закона. В продължение на 20 години босът на босовете налага истински страх и терор над всеки дръзнал да му се противопостави.

"Жестокост, която не може да бъде описана с думи", казва за него Томазо Бушета, разкаял се мафиот, който става най-известният защитен свидетел, вкарал няколкостотин престъпници в затвора.

Малцина обаче са тези, които познават боса на босовете отблизо. Тото Риина се доверява на изключително малко хора. В обкръжението му са много мафиоти, но по-голямата част от тях се подчиняват от страх. Точно ужас и респект всява той сред водещите мафиотски фамилии в Италия през 80-те и 90-те години на миналия век. Те изпълняват всяко нареждане на боса. Задължително и редовно отчитат процент от заработеното. Никой не прави нищо без негово позволение. Всеки, дръзнал да импровизира, изчезва безследно или е открит с куршум в главата.

Но оказва се, има една сицилианска фамилия, която си позволява да развива бизнес, без да иска разрешение от лидера на Коза Ностра. Кланът "Сантапаола" налага истински монопол над пристанището в Катания. Нелегалното разпространение на наркотици и оръжия в по-голямата част на Сицилия се случва само под контрола на тази фамилия и никоя друга. Всички са учудени от това. Дон Салваторе Риина, който безпощадно мачка всеки, опитал да заобиколи неговите правила, няма думата над "Сантапаола". Те са оставени да безчинстват, убиват и печелят пари без неговата благословия. Но той няма никакъв проблем с това, защото ключовата фигура тук е създателят на клана, за когото ще прочетете малко по-късно....

За приятели Тото Риина може да посочи много малко хора. Мафиотът трудно се доверява, а плановете, които прави, променя на секундата. Бързо забравя, когато някой му е направил услуга, и не смята, че изобщо дължи нещо на някого. Ако приживе бе помолен да изброи най-личните си хора, той може би щеше да посочи много малко имена. За някои от тях най-вероятно никой нямаше да е чувал, други щяха да са добре познати, особено на италианските власти. За трети обаче щеше да говори с особено уважение. Чувства, които не са присъщи на Риина, но именно такива той изпитва към Бенедето Сантапаола-Нито, основателят на престъпната фамилия "Сантапаола".

Кой всъщност е мафиотът, за когото веднъж в седмицата Тото Риина отделя цял ден, за да ловуват само двамата в горите над Вал ди Ното, и който успява да се превърне в един от най-близките хора на боса на босовете, четете в списание "Космос".