Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

1. Компанията "Яху" бе ударена от кибератака, която засегна 500 милиона потребители. По-късно се оказа, че всички 3 милиарда акаунта са ужилени година по-рано. Изтеглени са техните имена, рождени дни, телефони и пароли. Компанията увери, че банкова тайна не е изтекла. По-късно американският гигант бе атакуван отново. Този път с информация "само" за 32 милиона души. През 2017 г. компанията е купена от "Върайзън" за $4,5 милиона вместо за $4,8 милиона.

2. Фирмата за IT сигурност "Холд секюрити" е

пробита от

руски хакери,

които открадват

1,2 милиарда пароли

от 420 000 сайта из целия свят. Групата "Кибервор" (в превод "киберкрадец" - бел. ред.) получава достъп до 500 милиона имейла. Компанията няма сериозни последствия освен изпращане на спам.

3. През 2018 г. става ясно, че е изтекла информация за 500 милиона гости на хотел "Старууд" от веригата "Мариот". Става дума за плащания, имена, имейли, телефони, паспортни номера и дори подробности за ВИП клиентите.

Британските власти наложиха $123 милиона глоба от британските власти.

4. През 2015 г. сайт за запознанства е хакнат. Източени са псевдоними, рождени дати, пощенски кодове,

IP адреси и сексуалните предпочитания

на 4 милиона

потребители. Те са пуснати във форум, който се отваря само чрез браузъра Тор. Следващата година същият сайт за запознанства - "Адолт френд файндър", се сблъсква с нова атака. Копирани са данни за 400 милиона души.

Хакерската атака "детронира" удара срещу сайта на "Ашли Медисън", откъдето през 2015 г. са изтеглени имена, имейли, телефони и сексуална ориентация на 30 милиона души от 40 страни.

5. Американската кредитна компания "Икуифакс" разкри, че е била обект на кибератака в продължение на месеци. Открили това през юли 2017 г. Източването включвало имена, рождени дни, номера на осигуровки, шофьорски книжки на 143 милиона американци, канадци и британци. Откраднати са още номерата на 200 000 кредитни карти. Подозира се, че вътрешен човек е помогнал или сам е бил автор на атаката.

6. Фирмата за маркетинг анализ "Алтерикс" остави базата си с данни незащитена и изложи

123 милиона домакинства в САЩ

на риск. Става дума за 248 полета с информация за всяко от тях, като се започне с адрес и доходи, та до етнически състав на семейството, интереси, ипотеки, финансови заеми и дългове, има ли домашни животни.

7. Американската верига за отстъпки "Таргет" стана жертва на кибератака през декември 2013 г. 110 милиона нейни потребители и други 70 милиона души бяха ужилени. Атаката е открита не от компанията, а от Сикрет сървис, които регистрирали неочаквани движения по банкови сметки. Хакерската група била засечена, че е от Източна Европа. Инсталирала

шпионски софтуер на изхода на поръчките,

за да изтегли информацията от кредитните карти. Техниката е позната като RAM Scraping.

После е продадена на черния пазар. "Таргет" плати 18 милиона долара обезщетения.

8. През януари 2014 г. Южна Корея разбра, че е открадната информация от 100 милиона кредитни карти в продължение на няколко години. Освен това 20 милиона банкови сметки са били хакнати. За да не им опразнят сметките, 2 милиона южнокорейци си блокираха кредитните карти. Хакерът е бил служител на Корейското кредитно бюро, откъдето е изтеглил информация от финансовите институции, издали картите.

9. През април 2011 г. "Сони плейстейшън нетуърк" става обект на атака. Цялата информация за купените онлайн игри и лични данни за 77 милиона потребители на японския бранд изтича в публичното пространство. Включително банкова информация за десетки хиляди геймъри. Цял месец платформата не работи.

"Сони" плати 15 милиона долара,

за да върне парите на ужилените си клиенти,

от чиито сметки бяха изтеглени средства. Освен тази сума компанията даде и няколко милиона за такси. Информацията е открадната чрез SQL инжекция.

През 2014 г. "Сони" е атакувана и със шпионски софтуер и компютърен вирус. Изтеглени са 100 терабайта с конфиденциална информация за 47 000 служители на компанията, вкл. заплатите им. Отстранена е Ейми Паскал, изпълнителен директор, заради обидни квалификации в имейлите си към тогавашния президент на САЩ Барак Обама. Компанията спря излъчването на няколко филма и плати 8 милиона долара компенсация на своите служители.

10. През 2013 г. "Адобе" съобщи за хакерска атака срещу IT инфраструктурата си. Открадната е лична информация на 2,9 милиона профила - имена, пароли, номера на кредитни карти със срока им на годност. По-късно в интернет се появи друг файл - че

броят на засегнатите е 150 милиона,

от които 38 милиона активни акаунта. Благодарение на високото качество на криптирането на банковите карти от страна на "Адобе" от тях нищо не е източено. Откраднати са и продуктови данни и 40 гигабайта сорс код на фирмата. В тях са и части от кода за акробат рийдър и фотошоп.