Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борис Джонсън
Борис Джонсън

“Той ще бъде страхотен”, написа Доналд Тръмп

Борис Джонсън е новият премиер на Великобритания, след като членовете на управляващата Консервативна партия го избраха за свой лидер. Твърдолинейният поддръжник на Брекзит победи съперника си Джереми Хънт с голямо мнозинство при вътрешнопартийната надпревара и сложи край на управлението на Тереза Мей.

За Джонсън гласуваха 92 153 от членовете на торите, а за настоящия външен министър Джереми Хънт - близо 50 000 души, т.е. Джонсън получи 66% от вота.

В реч след победата Борис Джонсън призна, че Хънт бил труден съперник и пълен с отлични идеи, част от които смята да използва.

Джереми Хънт (вляво) поздравява новоизбрания премиер на Великобритания Борис Джонсън.
Джереми Хънт (вляво) поздравява новоизбрания премиер на Великобритания Борис Джонсън.

Джонсън благодари на премиерката Тереза Мей за управлението ѝ. Тя го поздрави в туитър и обеща пълната си подкрепа.

Очаква се в сряда Джонсън да поеме премиерския пост. Преди това Мей ще се сблъска с последни въпроси в Камарата на общините в последния си ден като министър-председателка, преди да подаде оставка пред кралицата. Тогава Борис Джонсън ще отиде в Бъкингамския дворец, за да бъде потвърдено назначението му - преди да бъде изпроводен до “Даунинг стрийт”, за да изнесе реч пред черната врата на №10.

“Той ще бъде страхотен”, написа президентът на САЩ Доналд Тръмп в туитър.

Премиерът Бойко Борисов също поздрави Борис Джонсън. “Уверен съм, че независимо от предизвикателствата ще съхраним и развиваме успешното сътрудничество в интерес на нашите народи и като принос за по-сигурна и просперираща Европа”, отбелязва Борисов.

След обявяването на победата Джонсън обеща, че Обединеното кралство ще напусне ЕС на планираната дата 31 октомври, дори това да означава Брекзит без сделка. “Ще активизираме страната. Ще постигнем Брекзит на 31 октомври и ще се възползваме от всички възможности, които ще ни донесе един нов дух”, обеща новият британски премиер. Като друг приоритет Джонсън посочи “победа над Джереми Корбин от Лейбъристката партия”.

Очакват го обаче трудности, тъй като редица министри от досегашния кабинет подадоха оставки или обявиха, че ще го направят, ако той бъде избран. Парламентът пък е решен да не му позволи да изкара страната от ЕС без споразумение, отбеляза АП.