Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Емил Караниколов
Емил Караниколов

Според експертите ще получим това, което плащаме и искаме, но ще има надграждане, живот и здраве ще има още 8 самолета. Това заяви пред Би Ти Ви министърът на икономиката Емил Караниколов по повод на изтребителите Ф-16. Той смята, че поръчката отговаря на желанието за модернизацията на армията. Караниколов е категоричен, че плащанията за бойни машини и кораби няма да спрат, но те ще са за следващата бюджетна година.

Министерството на икономиката отговаря за индустриалното сътрудничество, това е отделен договор от този за Ф-16. Ние работихме по това България да придобие квалификации за извършване на ремонти и основни ремонти на отделни елементи от тези самолети. От 6 проекта 4 ще се извършват от българската индустрия. Мисля, че в това отношение постигнахме най-добрите параметри, отбеляза министърът.  

Първото и основното е, че тези ремонти ще се правят в България от български фирми, оборотите ще остават. Ние извоювахме такива права, допълни той.

Благодаря на всички 250 компании, които работят в автомобилния сектор, каза Караниколов, там за последната година са открити 10 000 работни места. Според него състезанието за привличането на голям автопроизводител от Германия още не е приключило, каза той по повод евентуалната сделка с Фолксваген. Няма официално становище още от инвеститора. България още е в надпреварата и правим всичко възможно инвестицията да се случи, категоричен бе министърът.

Той отрече да има срив на инвестициите в България, като се позова на данни от БНБ. Според него през 2018 г. те се очаква да бъдат около 2 млрд. 

През последните месеци са разкрити 7000 работни места, има изграждане на заводи и разширения на заводи за 600 млн., посочи Караниколов.

За последните 3 години има 30% ръст на доходите, но преди българската икономика не работеше, каза още Караниколов.