Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Криминален архив, 2003 г.: Иван Миронов –
приятелят, който не дочака Илия Павлов. Атентатът проваля срещата им

Атентатът проваля среща между двамата в Елешница.

Банкерът освободен 3 часа преди покушението

Банкерът Иван Миронов е приятелят, с когото Илия Павлов е трябвало да се види в петък вечер, след като е излязъл от офиса на корпорацията.

Късно, след срещата с него в село Елешница, президентът на MG е трябвало да отпътува за Боровец. Там той е имал уговорка с друг бизнесмен и с баща си, а на следващия ден е смятал да кара ски в курорта.

Това разкриха вчера приближени на Павлов, както и самият банкер Иван Миронов, който вече 3-о денонощие е на свобода под домашен арест в къщата си в софийското село.

"За съжаление нямах възможност да говоря с Илия вечерта в петък, научих от адвокатите, че ще дойде в Елешница, веднага след като ме освободиха от ареста - разказа вчера бившият шеф на Балканбанк. - Много се зарадвах за срещата, защото знаех, че в момента е много ангажиран и смятах, че в близката седмица няма да може да се видим."

Иван Миронов напуска ареста в 16,30 ч във фаталния петък - 30 часа по-късно от законния срок и 3 часа

преди наемникът да

изстреля куршума

в сърцето на президента на МG. "Безкрайно изненадан съм от това, което се случи. Още няма болка, защото не мога да повярвам - казва Иван Миронов и върти в ръцете си бронзова скулптура на адмирал Нелсън - Илия ми я подари през 1992 г. на откриването на казиното в Гранда. Избрал я е заради надписа отдолу - "Животът е мистерия, но не го взимай насериозно."

"Най-абсурдното нещо е, че по една от телевизиите вечерта в петък се появи версия, че имам конфликт с него - коментира Миронов. - Това е невероятна глупост. Ние сме в отлични отношения и неслучайно той натовари най-близките си хора и адвокати с моята защита."

За последен път банкерът се срещнал с Илия Павлов между 5 и 10 декември в Македония, дни преди да бъде арестуван по искане на българските власти чрез Интерпол. Тогава двамата обсъдили бизнес планове, свързани с Балканска банка.

"Обмисляхме да отворим клон на банката в София, да закупим банка в Сърбия - спомня си Миронов. - Той гледаше много напред във времето, гледаше на Източна и Централна Европа като на регион, в който границите падат. Амбициите му бяха да създаде клонове на Балканска банка в целия регион. Наблюдавайте какво ще се случи сега с корпорацията. Ще видите какво става, когато свалиш големия мотор от една кола и сложиш на негово място малък."

От 17 часа в петък Иван

Миронов е 239-ият

жител на с. Елешница,

в което единствено кметът е на трудов договор, а в спирането на водата и тока няма нищо смущаващо и ексцентрично. Асфалтов път, прояден от назъбени кратери, води до края на селото. Там е двуетажната къща на Миронов - скрита от борове и висока ограда, тя изглежда непретенциозна.

Леден въздух духа от течението на близката река в иначе огрения от слънце двор, в средата на който е вдигната външна камина. "Тук се чувствам много добре, аз не обичам града", твърди банкерът, който се надява този месец да стане дядо. Къщата, в която е под домашен арест, е строена през 1956 г., когато той е бил на 5 годинки.

"За тези 3 месеца по арести в душата ми се загнезди много тъга. Обвиненията срещу мен са незаслужени. Аз съм готов да отговарям за тях, смятам, че ще бъда оправдан, но недоумявам

защо в тази държава

преследват банкерите,

а не се търси отговорност от тези, които не са изпълнили задълженията си по кредита - коментира Иван Миронов. - Всички кредити, по които съм обвинен, имат много сериозни гаранции и това ще се докаже в съда. Когато сме дали на "Еър Виа" например 2 милиона долара, те са ги гарантирали със самолет, който обаче не струва 2, а 10 милиона долара. Всеки ден в Германия фалират по 100 фирми, това са 36 500 на година. Това означава ли, че всяка година в арестите в Германия влизат толкова банкери."

Миронов е убеден, че мястото му е в България и негодува защо никой не си прави труда да обясни на обикновените хора каква е истината за банковите фалити. "В Америка мога без проблем да започна работа в банка, но не на това ниво, на което съм работил тук - заключава банкерът. - В България освен това нямам неприятели и врагове, напротив - имам много приятели и камината ми е винаги запалена за тях."