Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Историческата снимка на Григорова с премиера бележи целия й живот

На 80-годишна възраст почина една от първите и най-известни режисьорки на БНТ Нушка Григорова.

Тя обаче остана в историята като пионерчето, което е снимано с Георги Димитров през 1947 г.

Скръбната вест бе съобщена във фейсбук от журналиста Лозан Такев, бивш шеф на дирекция в БНТ. Ето какво написа той:

"Една по една си отиват телевизионните легенди... На осемдесетгодишна възраст ни напусна и Нушка Григорова, едно от големите лица зад кадър на малкия екран...

За нея покойният и бивш генерален директор Иван Славков приживе казваше по повод популярната историческа снимка на пионерката Григорова в ръцете на Георги Димитров като министър-председател на България: "Един ден, Нуше,

хората ще питат кой е този,

който държи в ръцете си Нушка Григорова !?" И комай доживяхме това времe... Дори един ден да няма българска телевизия, ще остане споменът за легендарната режисьорка Нушка от БНТ."

Всъщност за снимката, която я прави известна, Нушка винаги е казвала, че това е белязало целия й живот.

Оказва се обаче, че преди нея е имало други снимки на пионерчето с ръководителя на Международния интернационал, но те не са запазени.

Всичко започва през 1945 г., когато се разбира, че Георги Димитров пристига в България.

"Тогава бях в болница и когато по радиото съобщиха новината,

много плаках, че няма да успея да го видя

- казваше приживе режисьорката. - В стаята имаше още едно дете с майка си, те се радваха, пееха, танцуваха."

Благодарение на родителите си обаче Нушка успява да влезе във Военния клуб година по-късно, където Димитров имал среща с партизани и ятаци. Трябвало да бъде изнесен концерт с известни артисти. Малко преди началото Владимир Бонев завел Григорова зад кулисите и казал: "Това дете трябва да рецитира стихотворение!"

Отговорили му, че това не е концерт за деца, но въпреки това извели Нушка на сцената.

"След рецитацията аз излязох напред и с пръстче показах Димитров - спомня си режисьорката. - Той седеше на първия ред и почнах стихотворението на Асен Босев "Цял народ те слави, чичко Димитров".

Усмихвах се и гледах към него. Всички станаха и ръкопляскаха, а чичо Добри Терпешев ме взе на ръце, целуна ме и ме подаде на Димитров. Той попита: "Тука ли са родителите на това дете?" Майка и татко бяха съвсем отзад в залата, а той им каза: "Елате, елате! Това дете е много талантливо, трябва да се занимава с изкуство, не му пречете." Майка ми му отговори, че тя ме учи на стиховете, защото аз все още не мога да чета.

Снимки правиха тогава, но не са запазени."

Историческото фото обаче се случва на празненството по случай новата 1947 г. Децата трябвало да поздравят семейството на Георги Димитров, а той настоял да присъства и момиченцето, което "рецитирало онези стихове".

"След като си издекламирах стихотворенията, ръкопляскаха и Димитров ме вдигна на ръце, а фотографът снимаше и на другия ден тази снимка се появи в "Работническо дело". Така стана... историческа, а аз - известна."