Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Светлин Наков. Снимка: Архив
Светлин Наков. Снимка: Архив

Такива неща се случват всеки ден, но не всеки ден се разбира в обществото, каза пред Нова телевизия основателят на "СофтУни" Светлин Наков по повод изтичането на данни от сървъри на НАП.

"За мен тези данни не са ценни, няма информация за апартаментите на политиците. Повечето егенета са на починали хора, а файловете показват през 2010 г, примерно, кой е подал данъчна декларация. Този човек си е анонимизирал следите и няма да може да го хванат", обясни специалистът.

„Нивото на сигурност в нашите държавни системи и организации не е високо. Подобни атаки се случват всеки ден, но често те не стигат до медиите. Става въпрос за служител, който работи или в НАП или в Министерство на финансите. Той е дърпал частична информация от регистри. Тези данни са извадки. Не става въпрос за пълния регистър”, каза Наков.

"Датите на всички файлове са 10.11.2989 г, което означава, че крадецът на данни е българин от по-възрастното поколение", заяви експертът. Според него има три начина тези данни да са изтекли - някой служител е напуснал обиден и за отмъщение е пуснал данните. Вторият вариант е някой работещ в институция да е дал компютъра си на ремонт, а третия - да е инсталирал програмка, в която хакери да са проникнали.