Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Туристи оглеждат щетите след бурята в Гърция.
Туристи оглеждат щетите след бурята в Гърция.

Извънредно положение на Халкидики и най-малко 100 ранени

Най-малко 7 души бяха убити, а над 100 ранени след силна буря, ударила Северна Гърция, съобщи Би Би Си. Мощни ветрове със скорост 100 км/ч, проливни дъждове и градушки поразиха полуостров Халкидики в сряда вечерта.

Двама чешки туристи били убити, след като караваната им била отнесена от ветровете и водата. Румънка и 8-годишното ѝ момче са загинали след срутване на покрив на ресторант. Другите две жертви са руснаци - баща и двегодишното му дете, затиснати от паднало дърво в района на град Потидея. Седмият починал е мъж, открит в района между Созополи и Неа Каликратия.

“Няма информация за пострадали българи”, съобщиха от МВнР. Първият секретар на генералното ни консулство в Солун Красимир Серафимов заяви, че българка е потърсила помощ в консулството. “През нощта в 2,40 ч наша сънародничка позвъни, за да информира, че помещението, в което са пребивавали, се наводнило и поради това са се преместили в своя автомобил, като се интересувала дали бурята ще продължи, за да знаят дали да си тръгнат, или да останат”, каза Серафимов.

“Бурята буквално дойде от нищото”, каза британка, която е била на парти на плажа със семейството си, когато стихията ударила. Хората панически се разбягали и крещели, след като светлините изгаснали. В тъмното се чувало как деца плачат от страх. Кадри показват съборени дървета и обърнати автомобили. Стихията продължила само 20 минути, но докато била в силата си, са

паднали 10 000

светкавици

Други свидетели на ужаса разказват, че от небето падали ледени късове с големината на топки за голф, а изплашени шофьори се чудели къде да си скрият колите. Много автомобили били относени във водата. Туристи, обикалящи Халкидики, се скрили в църква от бурята.

Десетки доброволци се включили към спасителните отряди и разчистили достъпа до къщи, в които има бедстващи хора. Туристи прекарали нощта в колите си.

Без електричество са ръкавите Касандра и Ситония, движението по пътищата е затруднено поради падналите дървета. В. “Та Неа” пише за места с разрушения с “библейски мащаби”, както и за получени над 600 обаждания на телефон 112 за спасяване на хора, за паднали дървета и наводнени сгради.

Плажът в Неа

Плагия изглежда

като

бомбардиран,

а околните заведения са претърпели значителни щети. Съсипана е и голяма част от земеделската продукция в целия регион.

Властите обявиха извънредно положение в Халкидики. Над 140 пожарникари работят в региона. Толкова свирепо време е необичайно за Гърция, където летата обичайно са сухи и горещи. Метеорологът Клерксос Марусакис го описва като крайно необичайно за това време от годината.

По думите на ръководителя на гражданската защита в Северна Гърция бурята е била “безпрецедентен феномен”.

Директорът на медицинския център в Неа Мудания разказва: “За първи път в 25-годишната си кариера преживявам подобно нещо. Беше толкова внезапно”. По думите му пациентите, приети в клиниката, са били на възраст от осем до 70 години. Някои са били ранени от дървета и други паднали предмети.

Буря с по-малки размери е връхлетяла и Солун, където са прекъснати интернет връзките. Според прогнозите в четвъртък вечерта се очаквала нова вълна от лошо време в Северена Гърция, но с по-ниска интензивност.

Премиерът Кириакос Мицотакис от рано сутринта в четвъртък се информирал за последиците от бурята и поради ситуацията на Халкидики отменил насрочените си срещи през деня.

Деси Цонева била в окото на стихията

Журналистката Деси Цонева била в окото на бурята - в градчето Неа Мудания в Северна Гърция. “Благодаря на Бог, че сме в безопасност! Това беше едно от най-страшните неща, които съм преживявала в живота си”, написа във фейсбук профила си дъщерята на легендарния Димитър Цонев, за да успокои близките си. Тя отиде на почивка в южната ни съседка преди няколко дни, след като подписа граждански брак с издателя Явор Стефанов, от когото очаква дете.

Под публикацията си журналистката написа, че бурята ги е хванала на пътя, докато били в колата. Тя сподели в инстаграм и стори, на което се виждат паднали дървета, наклонени палми по плажа и хора с чадъри.

Ужасът ни подмина, нова порция студ и дъжд в неделя и понеделник

Буря и пороен дъжд наводниха мазета на къщи и събориха дървета в Пиринско. Два дни поред в региона времето се мени буквално с часове и от палещо слънце преминава в пороен дъжд и силен вятър. Най-много дъжд се е изсипал в Благоевград - 33 литра на квадратен метър.

Бурите, които причиниха сериозни щети в Италия и Гърция, вече са в историята и не представляват никаква опасност за нашата страна, каза синоптикът от TV-MET и “България он еър” Симеон Матев.

Процесът, който ги причини, премина и през България, но движението на фронта беше бързо и не успя да предизвика зараждането на силни бури. У нас го усетихме с чувствително понижение на температурите и с много полезни за земеделието валежи главно в Южна и Източна България, обясни метеорологът. Най-големи валежни количества паднаха в планинските части на Югозападна България и в Рило-Родопската област - до 60-80 литра на квадратен метър. Температурите в ранната сутрин вчера имапи октомврийски стойности - между 8 и 16 градуса.

В петък и събота времето ще е хубаво - с много слънце и високи температури, но в неделя и понеделник ни очаква нова порция застудяване и валежи, каза още Симеон Матев.

Шезлонги и чадъри са обърнати от бурята на плаж в Неа Плагия.  СНИМКИ: РОЙТЕРС
Шезлонги и чадъри са обърнати от бурята на плаж в Неа Плагия. СНИМКИ: РОЙТЕРС