Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Филм разкрива тайните на Антарктида - такава, каквато не сте я виждали

Едно ледено лято на Ливингстън през погледа на журналистката Мария Чернева, там сега е най-малко минус 17 градуса, а смразяващият и брутален вятър вероятно е затрупал базата ни

Там сега е най-малко минус 17 градуса. И по всяка вероятност няма да стане по-студено. Макар на Антарктика, Ливингстън е остров и ледената вода определя "по-топлият" му климат. Минус 17, с най-смразяващия и брутален вятър, който вероятно е затрупал изцяло базата ни. Безкрайните преливащи една в друга нощи без минута ден допълват този нечовешки пейзаж. Нашата база е празна, но има много други, в които целогодишно работят учени.

Какво така неудържимо привлича учените към този край на света? Какво може да ни даде този континент? Наистина ли крие толкова много отговори?

Краткото антарктическо лято преобразява континента и с хладно гостоприемство позволява на нашите учени и на една камера да утолят отчасти жаждата от безкрайното им любопитство.

Филмът "Полярни изследователи" залага на този разказ – за мисията и изследователските проекти на нашите учени да разберат по-добре светът в който живеем. Автор на филма е Мария Чернева.

"Полярни изследователи" ще бъде излъчен на 14 юли, неделя, от 13 часа по БНТ 1